IMG_20211214_231329.jpg

Hapanimelälimppu, joululimppu vai millä nimellä tällainen mnakea limppu/leipä nyt tunnetaankaan. Minä laitan tämän Oulun limpun nimellä, sillä sillä nimellä on alkuperäinen ohje, mistä tämä on muunnos.

Tälleen minä limput tein. Minä tein alla olevan ohjeen noin 1½ kertaisena ja siitä tein 8 kpl pienehköjä limppuja.

Ohjeella tehden ei tule mitenkään kauhean mausteisia limppuja.

Oulun limppu

(3-4 kpl)

(tämä ohje on alkujaan Ruoanvalmistus nimisestä kirjasta (Aho-Leskinen-Männistö-Ruskeala))

1 litra piimää

50 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa (laitoin ripsauksen enmmän ja meille olis voinu olla vieläkin enemmän suolaa)

1½ dl siirapppia

1 kukkura rkl hienonnettua pomeranssinkuorta (alkuperäinen ohje 2 rkl)

noin ½ rkl hienonnettua kuminaa (alkuperäinen ohje 1 rkl)

( Lisäksi laitoin anista, fenkolia  kumpaakin hienonnettuna noin 1 tl. Näitä ei ole käyttämässäni alkuperäisessä ohjeessa ollenkaan, mutta monessa muussa oulun limppu ohjeessa on)

ruisjauhoja (700 - 800 g = vajaa 1 litra - 1 litra), jos haluaa vaaleampaa leipää, voi tästä korvata osan hiivaleipäjauhoilla

vehnäjauhoja (700 - 800 g = 1,1 - 1,2 litraa)

Valmistaminen

Haaleaan nesteeseen lisätään hiiva, siirappi ja mausteety. Alustetaan jauhoilla tasaiseksi tasikinaski. Kaikkia jauhoja ei kannata laittaa kerralla. Kohota taikina. Leivo tasaiset limput. Minulla oli 1½ litran taikina ja tein siitä 8 pientä limppua, mitkä mahtuivat just ja just paistumaan kahdella 50 cm uunin pellillä. Limput kohotetaan hyvin, sillä ne repeilevät helposti uunissa. Kun limput ovat hyvin kohonneet, pistele ne tiheästi pitkällä tilulla/haarukalla, minä käytin pitkäpiikkistä paistihaarukkaa. Paitolämpötila saa olla lähes 200 astetta (jos vähän huonosti kohonneet limput, niin laittaa ensin esim 10 minuutiksi hieman miedompaan uuniin), uunin alaosassa lähes 1 tunti leipien koosta riippuen. Limppuja voidellaan siirappi-vesiseoksella (½ dl vettä + 2 rkl siirappia) ekan kerran esim 20 min paistumisen jälkeen ja toisen kerran vähän ennen uunista ottamista, ettei leivän pinta jää kauhean tahmeaksi. Kypsä leipä tuntuu nostettaessa kokoonsa nähden kevyeltä ja pohjaa koputellessa, äänen pitäisi olla kumiseva + pintaväri  mieleinen. Kypsät leivät peitellään pehmiämään. MInä laitan ensin paperin (jotta leivinliinat eivät sottaannu), sitten liinan ja leipien vähän aikaa jäähdyttyä vielä muovin ja jätän kapaloituna leivät kunnolla jäähtymään. Oulun limput säilyvät hyvin, kuten kaikki hapanilmelät leivät. Maku vain paranee säilytyksen aikana.

IMG_20211214_195659.jpg

IMG_20211214_204548.jpg

Noita välipapereita ei kannata laittaa. Jos/kun leivät tarttuu yhteen, saa ne helpommin irti veitsellä leikkaamalla.

Pitkään jouduin kohottamaan limppuja (noin tunnin), ennen kun olivat riittävästi kohonneet paistoa varten. Pistellä kannattaa kunnolla ja myös reunoilta, niin limput eivät repeile.

IMG_20211214_231259.jpg

IMG_20211214_233754.jpg

Vähän ennen puo

IMG_20211215_073711.jpg

Vaikka Oulun limppu oli ihan liian tuoretta, niin jo muutaman tunnin yöunien jälkeen leikkasin limpusta viipaleen. päälle rasvaa ja Raudaskalan kylmäsavulohta ja aamupalavoileipä huonounisen yön jälkeen oli oikein maistuva. Daven kunnon kanssa on ollut taas hankaluuksia. Eläinlääkärissä ollaan oltu täällä omalla paikkakunnalla ja yhteyksissä Ouluun, missä Dave leikattiin syksyllä. Saatas nyt taas tilanne rauhottumaan jotenkin.