CIMG0478-normal.jpg

Jo jonkun aikaa on tehnyt mieli ihan tavallista kalamureketta. Meillä se tehdään seistä, jotta kaikki sitä syövät. Edes mitään täytteitä tms kalaraitoja en nyt murekkeeseen tehnyt....ihan naturel meiningillä mentiin.

Kuvan mukainen mureke on aika iso...siitä leikkaa noin 10 isoa annospalaa. Ja noilla maustemäärillä tulee aika mietoa mureketta, semmosta missä maistuu itse kala, eikä muut maut peitä sitä...

Kalamureke (arkinen)

800 g sulatttua pakasteseitä ( tietenkin muukin kala käy esim. kirjolohi, hauki...)

1½ dl korppujauhoja

3 dl nestettä (käytin 2 dl vispikermaa + 1 dl maitoa)

2 munaa

suolaa (noin 1½ tl)

sitruunapippuria (noin ½ tl)

kuivattua tilliä (noin 1 tl)

noin 30 g sulatettua rasvaa

(sitruunamehua, ei ole välttämätön, mutta antaa pientä terävyyttä)

Jauha sulanut kala ihan hienoksi. Turvota korppujauho nesteessä ja lisääse kalaseokseen. Lisää kananmuna, mausteet ja sulatettu rasva ja sekoita seos tasaiseksi. Kypsennä pieni pala esim mikrossa ja tarkista maku mieleiseksesi. Laita murekeseos pitkulaiseen leipävuokaan (laita vuokaan rypistetty leivinpaperi... on varma tapa saada mureke ehyenä pois vuoasta TAI voitele vuoka hyvin rasvalla + korppujauhota) ja tasoita pinta tasaiseksi. Peitä vuoka foliolla tai käännä leivinpaperin reunat murekkeen ylle. Laita murekevuoka vesihauteeseen ( eli isompaan uunivuokaan vettä ja siihen murekevuoka peitettynä) ja kypsennä mureketta  200 - 225 asteisessa uunissa tunnin ajan. Tarkista murekkeen kypsyys vuoan keskeltä -> veitsellä siististi ohut pikkuinen pala ja katsot että se on kypsää. Anna murekevuoan tekeytyä noin 5 min ja kumoa se sitten vadille. Leikkaa mureke viipaleiksi.

 

CIMG0462-normal.jpg

... mureke kypsymässä vesihauteessa....vuoka avoimena, koska tarkistin murekkeen kypsyyttä... vähän mureke sai pinnaltaan väriä, vaan jos peität vuoan fioliolla, jää mureke oikeaoppisesti ihan vaaleaksi pinnaltakin. Meillä kun ollaan maalaisia, niin tykätään pienestä paistopinnasta tällaisessakin ruoassa.

CIMG0466-normal.jpg

Jos laittaa leivinpaperin vuokaan, irtoaa mureke vaivattomasti vuoasta kypsentämisen jälkeen...

CIMG0472-normal.jpg

Totta kait murekkeen voisi myös paistaa uunivuoassa ja leikata siitä annospaloiksi, ilman murekkeen kumoamista. Myöskään vesihauteessa kypsentäminen ei ole ihan välttämätöntä, varsinkaan tällaiselle arkimurekkeelle. Jos paistat murekkeen ilman vesihaudetta niin n. 175 asteinen uuni on passeli.

CIMG0479-normal.jpg

Vieraiden kanssa syötiin kalamureketta, munakastiketta, perunoita ja salaattia ja hyö pyysivät minua kirjottamaan, että antoivat murekkeelle 10+.

Samalla ohjeella, pienin muutoksin tehty kirjolohiversio löytyy täältä.