Tämän tyyppisiä kääryleitä en ollut tehnyt aikoihin, joten hyvin maistuivat kummallekkin. Pintavoiteluseosta ei ole mikään pakko tehä, mutta kyllä se lisämakua ja väriä antaa kääryleille. Minä tein murekemassasta muutakin, ettei tartte montaa kertaa syödä ihan samanlaista ruokaa.
Pekoniin käärityt täytetyt jauhelihakääryleet
(ohjeella tulee 5 isoa käärylettä, kun yhteen kääryleeseen laittaa noin 1 dl murekeseosta)
Murekeaseos
400 g naudan jauhelihaa (minulla 10 %)
3/4 dl korppujauhoja
1½ dl jotain nestettä (minulla oli noin 1 dl kermaviiliä ja loput vettä)
1 iso kananmuna
1 kukkura tl perunajauhoja
1-2 keskikokoista keltasipulia + rasvaa sipulin kuullottamiseen (minä laitan 2, koska tykätään sipulista)
1 tl suolaa
vajaa 1 tl paprikajauhetta
noin½ tl mustapippurirouhetta (laitoin 5 kierrosta myllystä)
1 rkl sinappia
1-2 rkl ketsuppia tai 1 rkl tomaattipyrettä
Täytteeksi 1 iso juustosiivu/kääryle
Pinnalle 2 pekonisiivua /kääryle (kun kääryleen koko on 1 dl murekemassaa)
Pintavoiteluun noin 2 rkl tomaattipyrettä + loraus soijakastiketta (noin 1 tl) + olematon tilkka vettä
-> sakea punainen mössö
(Pinnalle paiston jälkeen hienonnettua persiljaa)
Valmistaminen
Sekoita kulhossa neste + korppujauhot + kananmuna tasaiseksi.
Hienonna sipulit ja freesaa ne paistinpannulla pehmeiksi.
Yhdistä kaikki murekemassa ainekset tasaiseksi seokseksi.
Kypsennä pieni pala mikrossa ja tarkista maku.
Muotoile kääryleiksi; ota massaa noin 1 dl ja taputtele se paperin päällä litteäksi, laita juustosiivu päälle ja rullaa. Rullaamisessa voi käyttää apuna veistäpientä lastaa trms.
Kääri 2 pekonisiivua kääryleen pinnalle, liitoskohdat pohjalle. Liata kääryleet pellille/vuokaan leivinpaperin päälle.
Sekoita pinnalle tuleva seos ja sivele sitä ohut kerros kääryleen pinnalle. Rouhaise vielä halutessasi mustapippuria myllystä kääryleiden pintaan.
Kypsennä kääryleet 225 asteisessa uunissa 20-25 min kääryleiden koosta/pulleudesta riippuen ja millainen uunis on. Tsekkaa, ettei pinta saa liikaakaan väriä, uunit kun paistavat niin eri tavalla.
(Minä nostin vielä lopussa lämpöä tuostakin isommalle, että sain samaan aikaan paistumassa oleviin perunoihin pintaväriä ja koska tykätään reilusti paistuneesta pinnasta)
Minä tein ohjeen massasta vain 2 käärylettä ja lopusta seoksesta pari pihviä ja lihapullia. Otin vaan pihvit ja pullat aikaisemmin pois paistumasta, mitä kääryleet.Yllä olevalla ohjeella tulee 5-6 isoa käärylettä (noin 1 dl murekeseosta/kääryle), jos tekee koko määrästä niitä.
Jos ei halua tehdä tällaisia annoskääryleitä, voi ohjeella tehdä myös ison kääryleen.
Minä laitoin murekekääryleisiin täytteeksi juustoviipaleen, mutta tokihan täyttteeksi voi laittaa muutakin.
Aterialla syödyt hieman eri tavalla tehtyjen valkosipuliperunoide (kermaperunoiden) ohjeen laitan erikseen, koska muuten tulis niin pitkä postaus, ettei sitä kukaan jaksas lukea.
Kommentit