CIMG4799.jpg

Maalaissämpylöihin sain inspiraation Leenan blogista.

Joku olikin vaan käyttänyt kaiki hiivaleipäjauhot, joten jouduin laittamaan niiden tilalle tavallisia vehnäjauhoja ja sitten laitoin vähän kaurahiutaleita sekaan... Ruista minulla tulee käytettyä harvoin sämpylöissä, mutta onneksi nyt uskoin vinkkiohjetta ja tulikin ihanan makuisia sämpylöitä.

Maalaissämpylät

(minä teen tästä noin 20 kpl )

6 dl maitoa tai vettä  (minä laitan sämpylöihin puolet maitoa ja puolet vettä)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa (voi olla hieman kukkuroitakin)

2 tl sokeria (TAI jotain muuta makeaa esim. fariinisokeria, siirappia, hunajaa )

3 dl ruisjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

vehnäjauhoja (aluksi 8 dl ja sitten voi ruveta tutkailemaan tarvitaanko lisää...)

50 g (pehmeää) voita tai margariinia (tai öljykin käy ½ dl )

Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää sekaan suola, sokeria ja kuivahiiva, ruisjauho ja kaurahiutaleet.  Alusta vehnäjauhoilla pehmeä hiivataikina. Laita rasva pehmeänä tai kovana alustamisen aikana taikinaan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä tein tällä kertaa pyöreän sämpylän minkä pyöräytin leivinalustaa vasten oikein pitkulaiseksi.  Kohota sämpylät vielä hyvin peitettynä liinalla ja muovilla Jos on hoppu, voit "pinnata" taikinan kohottamisesta ja kohottaa vaan sämpylät oikein hyvin....siitä ei saa pinnata. (Halutessa sämpylät voisi voidella esim maidolla ja koristella siemenillä tai hiutaleilla tai leikellä koristeviiltoja pintaan ennen uuniin laittamista) Paista sämpylät  noin 225 asteisessa uunissa kypsiksi...koosta ja uunin lämmöstä riippuen menee aikaa 15 min molemmin puolin.

Älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen, jos haluat rapsakian pinnan pysyvän edes vähän aikaa. Minä laitan yleensä sämpylöistä ainakin osan pakastimeen, joten rapsakka pinta pehmenee joka tapauksessa. Joskus olen kokeillut sämpylöiden sulatusta 100 asteisessa uunissa ja saanut rapsakan pinnan sämpylöihin takaisin. Vaan ei nyt ihan 1 sämpylän sulatusta varten viitti uunia kuumentaa...

CIMG4820.jpg

Me söimme sämpylöitä ystäväporukalla kaalikeiton kera.