CIMG5958.jpg

Ystävänpäivä oli ja meni. Meillä ei leivoksia leivottu, vaan tein jo viikolla muutaman tällaisen kakun....ystäväperheet nämä saivat, meillä kun ei makeaa kulu nyt juuri ollenkaan. Kakut näyttävät erehdyttävästi tiikerikakuilta ja sitähän ne tavallaan ovatkin, mutta reilusti appelsiinille maistuvia.

Appelsiinikakku kaakaoraidalla
(tarvitaan 2 litran vuoka ja ohjeella tulee siis 1 kpl kakkuja)
 
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl nestettä ( yhden appelsiinin mehu + loraus maitoa...ei saa sekoittaa keskenään)
½ ison tai yhden pienen appelsiinin hennosti raastettu oranssi kuori (pese appelsiini ensin oikein hyvin)
 
Raitakerrokseen
1/3 vaaleasta taikinasta värjätään 2 rkl kaakaojauhetta (tummaa) + 2 rkl maitoa, kermaa tai appelsiinimehua
 
Valmistaminen
  1. Vaahdota hyvin rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ( vaaleaa, pehmeää)
  2. Lisää puolet munista, puolet kuivista aineista ja puolet nesteestä ja sekoita sitten koneella taikina sekaisin isolla nopeudella.
  3. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Ota taikinasta kolmas osa eri kulhoon ja sekoita siihen kaakao ja neste
  5. Laita vaaleasta taikinasta vähän vajaa puolet  voideltuun (jauhotettuun) vuokaan ja sen päälle kaakaotaikna ja viimeseksi loput vaaleasta taikinasta. Tasoita pinta. Kerroksia ei siis tarvitse mitenkään sekoitella, kyllä kakkuun raidat muodostuvat ilmankin....kaikki on kiinni taikinan ainesuhteista. Paista kakku + 150 – 160 asteisessa tavallisessa uunissa alimmalla tasolla lähes tunti. Kokeile tikulla kakun kypsyys. Kuiva tikku = kypsä kakku. Tarvittaessa nosta lopussa hieman paistolämpötilaa.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa pari minuuttia ennen kumoamista. Jäähdytä kakku. Parhaimmillaan kakku on tekeydyttyään esim seuraavaan päivään.

CIMG5968-001.jpg      CIMG5966.jpg

Kaakaoraitaosasta löytyy niin oikein hoikkia raitoja kuin paksumpiakin....jänskästi taikina käyttäytyy ja eripaksuiset raidat näkyvät kakussa, vaikka kaakaotaikinaa olikin suurinpiirtein yhtä paksusti joka kohdassa. Noita raitoja ei siis ole yhtään sekoiteltu/nosteltu mitenkään ennen kakun paistumaan menoa.