Syksyllä pakastaessani puolukoita, paseerasin niitä tätä jälkiruokaa varten. Kuten mulle sopii, oli synttäritarjoiluista jälkkäri ihan ekana mietittynä. Ja siis se että jälkkäriä pitää olla.....kahvit kakkuineen juotiin sitten muutaman tunnin kuluttua ruokailusta.

CIMG5006.jpg

Huom, huom ja huom.... ohjeella tulee siis 2 julmetun isoa jäädykettä (yhteistilavuus 4 litraa), joten jos et ihan näin paljoa jäädykettä tartte, muista pienentää ohjetta. Käytettävä vuoka voip tietenkin olla myös muun mallinen...

Puolukkajäädyke

(ohjeella tulee 2 kpl 2 litran vuokaa ihan täyteen)

1,2 litraa vispikermaa

4 prk mansikkarahkaa (tai vaniljarahkaa tai maustamatonkin käy...tällöin joutuu laittamaan makeutta vähän enemmän)

1½ - 2 dl sokeria (laita ensin pienempi määrä...lisätä on helppo)

2 dl kinuskikastiketta

1 litra paseerattua puolukkaa ( toki sose/survoskin käy, jos kuoret eivät haittaa)

Jäädykkeiden koristeluun puolukoita ja paahdettuja mantelilastuja

Jäädykkeen lisukkeeksi esim. kuumaa kinuskikastiketta

Vatkaa kermaa napakaksi vaahdoksi. Yhdistä rahkaan sokerit, kinuskikastike, puolukka ja viimeisenä kermavaahto. Sekoita hyvin sekaisin. Maistele onko makeus sinulle passeli. Halusin saada jäädykkeet helpolla pois vuoista, joten laitoin muovit vuokiin (halkaistu iso muovipussi tai kelmu) Jos et halua käyttää muovia (siitä jää pieniä jälkiä jäädykkeeseen) vuokiin, huuhtele ne kylmällä vedellä. Laita seos vuokiin ja tasoita pinta. Suojaa vuoka hyvin esim kaksinkertaisella muovipussilla (ottaa helposti pakastimesta vieraita makuja) Pane vuoka pakatimeen tasaiselle alustalle pakastumaan. Ota jäädyke vähintään tuntia ennen tarjoilua pehmenemään. Minä kumosin jäädykkeet tarjottimelle hienon sokerin päälle (ei liiku) heti jäisinä....homma olikin helppo, kun vuoissa oli muovit...ne vaan kumotun jäädykkeen päältä pois. Aluksi jäädyke oli jääkaapissa, vaan piti se ottaa ihan huoneenlämpöön pehmenemään....kannattaa kokeilla esim haarukalla tai veitsellä keskeltä....ei saa olla liian jäistä tarjottaessa. Ripottele paahdetut mantelilastut ja puolukat (jos pakastimesta, niin sulata) jäädykkeen päälle ja saap niistä osa mennä vadillekkin.

Halutessasi tarjoa lisukkeena kuumaa kinuskikastiketta. Ja mehän haluttiin....  Ihan ilman lisukkeitakin hyvää esim kahvikupposen seurana.

Vink! Puolukan paseeraus on helpompaa, kun esin soseutat/survot ne. Sitten vaan siivilä kulhon päälle, seosta vähän kerralla siivilään ja esim teräslusikalla painaa seosken siivilän läpi hieroen....kuoriosa jää siivilään. Tyhjennä siivilä ja taas uusi erä. Teräslusikkaa tms jämäkkää työvälinettä kannattaa käyttää, ettei katko kaikkia huushollin muovikauhoja. Ja siivilänkin olis ihan hyvä olla jämäkkää laatua, jotta se kestäisi.... aika kauan sai tehdä yhteistyötä siivilän kanssa, jotta paseerattua oli litra. No, minähän en uskonut että se piisaa, joten paseerasin varalta 2 litraa. Siivilä oli entinen tämän operaation jälkeen.

CIMG5007.jpg

Täältä löydät aikaisemmin postaamani puolukkajäädykkeen ohjeen, tosin se on ilman kuvaa.