CIMG2515.jpg

Ostin karjalanpaistilihoja jotain ruokalajia varten. Siinä vaiheessa en vielä tienyt mitä ruokaa niistä tekisin. Ihan tavallista, ei kummasempia mausteita, sanoo kanssasyöjä, kun häneltä osviittaa kysyn. Kait tämä ruokalaji sitten oli sellaista, sillä santsaten söi ison lautasellisen.

Ruokalajin nimeäminen on aina hankalaa. MInä laitan aina mahdollisimman simppelin nimen, niin että nimestä jo näkisi millaisesta ruoakalajista on kyse. Ylistävät sanat jätän pois, sillä yksi tykkää yhdeslaisesta ja toinen toisenlaisesta ruoasta. Meillä tätä ruokaa tehhään ehottomasti uudemmankin kerran. Mitään pikaruokaa tämä ei ole, sillä kypsentämiseen menee minimissään reilu kolme tuntia. Onneksi uuni hoitaa suurimman työn, ainakin ajallisesti.

CIMG2494.jpg

Alempana olevan kuvan mukainen vuoallinen liha-perunaruokaa valmistui alla olevalla ohjeella.

Liha-perunavuoka (uunissa kypsennetty)

700 g karjalanpaistilihoja

(rasvaa lihojen ruskistamiseen, jos ruskistuksen tekee pannulla)

1 iso keltasipuli karkeaksi hienonnettuna

3 laakerinlehteä

kokonaisia maustepippureita

1 lihaliemikuutio

soijakastiketta (laitoin 1 tl)

paprikajauhetta (laitoin vajaan tl)

suolaa (laita aluksi vaan vajaa tl)

(muita mieleisiä mausteita)

2-3 isoa porkkanaa (minun oli laitettava babyporkkanoita, kun ei ollut muuta) pitkulaisina isoina paloina

pieniä perunoita (tai isommat halkaistuna kahtia) kuorittuna (minulla oli 16 kpl)

1 iso keltasipuli karkeaksi hienonnettuna

Valmistaminen:

Ruskista lihat kahdessa erässä paistinpannulla vähässä rasvassa TAI 225-250 asteisessa uunissa kuiviltaan laakeassa uunivuoassa. Minä ruskistin paistinpannulla, koska uuni oli varattuna.

Freesaa sipulipalat pannulla, lisää noin 7 dl vettä, kaikki mausteet ja kuumenna seos kiehuvaksi, niin että lihaliemikuutio liukenee. Kaada neste vuokaan. Vettä pitäisi olla sen verran, että lihat peittyvät, jos ei ole niin lisää vettä. Laita vuoalle kansi/folio.   

Laita vuoka ensin ½ tunniksi 200 asteiseen uuniin. Alenna sitten lämpötila 150 - 175 asteeseen ja anna olla siellä vähintään 2 tuntia, niin että naudanlihapalatkin tuntuvat lähes pehmeiltä/mureilta.Tarkista tässä vaiheessa liemen suolaisuutta. Ei kannata laittaa reilua suolaa, jotta perunat eivät ime liikaa suolaisuutta itseensä. Tarvittaessa lisää vettä kypsymisen aikana.

Lisää vuokaan pienet kuoritut perunat tasaisin välimatkoin. Lisää väleihin porkkanapätkiä. Levitä keltasipulipalat tasaisesti vuokaan.  Vuoassa pitäisi olla nestettä sen verran, että noin puolet perunoista peittyvät liemeen.

Jatka ruoan kypsentämistä ( ilman kantta/foliota, koska halusin kunnon paistopinnan ruokaan) vielä lähes tunti 175 asteisessa uunissa, jotta perunat ja porkkanat kypsyvät. Jos ruokaan ei halua paistopintaa, voi lvuoalle aittaa folion/kannen. Valmiissa ruoassa pitäisi olla vähän nestettä pohjalla.

CIMG2500.jpg

Tämän näköisenä ruoka meni uuniin vielä lähes tunniksi. Minä kypsensin loppuun illman foliota, koska halusin kunnon paistopinnan.

CIMG2507.jpg

Vasemmassa reunassa on 4 perunaa, mistä leikkelin pinnan ihan kokeilumielessä hasselbackan perunan tapaan. Pienen määrän voisin leikellä, mutta isompaa määrää en rupeaisi leikkelemään. Vuoan pohjalla on hyvänmakuista lientä, vaikka se ei kuvassa näy.

CIMG2528.jpg

Perunat olivat imeneet ihanasti lihan ja mausteiden makua, nam!