Pari päivää sitten iski hillitön mausteisten pikkuleipien himo.... minulla se tarkoittaa sitä että piparpähkinöitä pitää saada.... mutta kun ei kotosalla ollut koristeeksi hasselpähkinän sydämiä niin laitoin mantelirouhetta ..... ja sitten sekin loppui, joten viimeisen pellillisen paistoin ihan ilman koristeita.... ollaan niin kyllä aikaisemmin tehty ihan tarkoituksellakin. Nimittäin joissakin ystäväperheissä tykätään todella paljon näistä pikkuleivistä.... nimenomaan ilman pähkinää.(varsinkin lapset) Tässäpä kuitenkin alkuperäinen ohje. Tästä annoksesta tulee 70 - 80 pikuleipää.
Piparpähkinät
250 g voita tai margariinia
200 g sokeria
1 kananmuna
1 rkl siirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl soodaa
1½ tl leivinjauhetta
400 g vehnäjauhoja
koristeeksi: hasselpähkinän puolikas sydän/ pikkuleipä tms.
Valmistaminen:
- vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
- lisää muna, siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina hyvin , jotta siitä tulee tasaista taikinaa
- voit antaa taikinan tekeytyä kylmässä tai leipoa heti ( minä leivon aina heti) pyöreiksi palloiksi, koristeet päälle ja pikkuleivät paistumaan 175 - 200 C keskitaso n. 10 min. ( minun on laitettava pikkuleipien paistamisessakin kaksi leivinpaperia pellille päällekkäin, muutoin pohja paistuu liikaa.) - jäähdytä tasaisella alustalla
- paistetut piparpähkinät muistuttavat väriltään ja maultaankin ruskeita joulupipareita
Tässä valmiita paistettuja jäähtyneitä pikkuleipiä
Oikeasti piparpähkinöissä on siis hasselpähkinän sydämen puolikkaat koristeena....
Kommentit