Tässäpä vielä kuvina meidän joulunajan syömisiä.
Eka kuva on jouluaaton aterialta. Oltiin siis pyhät kaksin miehen kanssa. Mulle kaloja yms ja miehelle kinkkua, kinkkua ja vielä kerran kinkkua kera laatikoiden. Porkkanalaatikkoa, palsternakkalaatikkoa (positiivinen yllätys oli, että mieskin söi) ja Saarioisten äitien tekemää maksalaatikkoa (olisin tehnyt ite, mutta eipäs ollu kaupassa maksaa), karjalanpaistia, saaristolaisleipää/joululimppua kera juomien. Ja juu, meillä on aina kuoripäällysperunat, imelletty perunalaatikko ei oo meidän kummankaan juttu.
Kylmäsavulohesta tein tahnaa/mössöä ihan vaan itelleni. Mössössä on noin 200 g kylmäsavulohta + 1 isompi prk smetanaa + maustamatonta tuorejuustoa noin 150 g + kevätsipulia, sitruunamehua, sitruunapippuria ja paljon tuoretta tilliä.
Ite en tykkää kauhean löysistä mössöistä, vaan jos tätä haluaisi löysyttää, niin vaikka maito/kermaloraus kävis siihen.
Kylmäsavulohi-tuorejuusto-rucolarulla
Tämän tapiseen lohirullaan näin jossain somen syövereissä ohjetta.
Osasta kylmäsavulohta (mulla oli siis noin 400 g pala) tein tällaisen rucola.juustotäytteisen rullan. Juustona käytin loput maustamattomasta tuorejuustosta (mutta jokin omaan makuun passeli maustettu on tietysti hyvä esim ruohosipuli, yrtti, kanttarelli tai vaikkapa piparjuuriversio). Rucolaa olis voinu laittaa enemmänkin täytteeksi.
Tämänkin rullan tein jo aatonaattona kylmään (kääräistynä paperiin ja muovipussiin). Ihan hyvin onnistui leikkaaminen, kun en ttä versiota laittanut pakastimeen kohmettumaan, kuten pelkät tuorejuustotäyttteiset rullat monasti laitetaan. Jälkiajatuksena tuli, että tähän olis pinnalle voinut laittaa jotain, vaikka pippuria tai siemeniä?
Rucolan kirpakkuus passasi oikein hyvin kylmäsavulohen kanssa. Pikkasen vielä tiristin sitruunamehua lisäkirpakkuutta antamaan syöntivaiheessa.
Rosollissa on säilykepunajuuria, maustekurkkua, omenaa ja keitettyjä porkkanoita. Meillä ei silli tai sipuli kuulu rosolliin.
Instavinkin suosituksesta tein itselleni tzatsikia. Sitä suositeltiin saaristolaisleivän päälle ja niinkin sitä söin ihan sellaisenaan ja ryyditettynä erilaisilla kaloilla. Pohjana tzatsikissa on valutettu ihan tavallinen maustamaton jogurtti. Maustoin reilusti valkosipulilla. Hapoksi laitoin sekä sitruunamehua että punaviinietikkaa. Oli kyllä hyvää.
Oma lajitelma alkuruoaksi aattopäivän aterialla.
Joulukinkuksi meillä paistettiin vajaa 4 kg luuton kinkku. Perinteiseen tapaan meillä se paistetaan paistopussissa ylikypsäksi aatonaaton iltana. Sisälämpö oli 82, kun mies sammutti uunin ja rupes jatkamaan kinkun laittamista. Minä pidän siitä muuten näppini erossa, mutta kuorrutuksen teen ja laitan kinkulle. Kinkku hupeni hirmu vähän, vaikka nestettä näyttääkin pussissa olevan reilusti.
Minun syöntisaldoni tästä kinkusta oli aattona laatikoiden kanssa ihan vähän ja pari kertaa kylmänä voileivän päällä. Muuten mies on huolehtinut kinkun syömiset ja minä olen keskittynyt kalaruokiin.
Meillä mies haluaa "maistella" kinkkua lähes heti kun se on kuorrutettu. Muuten kinkku syödään kylmänä aterialla/voileipien päällä.
Minun joulupäivän ateria. Lämminsavusiikaa perkasin ihan sellaisenaan uudeksi kalaksi. Se tzatsikin kanssa oli kyllä ihanaa. Mies pysytteli taasen kinkussa ja laatikoissa ja paistinpotuissa.
Halloumi-granaattiomenasalaatissa on lisäksi retiisiä, kevätsipulia, vihreää salaattia, tummia viinirypäleitä ja keltaista paprikaa. Halloumi on paahdettu palasina keskilämpöisellä paistinpannulla.
Hyvin maistui tämäkin ja olut ruokajuomina.
Meillä ei olla syöty juurikaan mitään makeita joulun aikaan. "Sekametelisoppa" on se pakollinen jurttu riisipuurolle kaveriksi. Niitä ollaan syöty aamuisin ja iltaisinkin.
Muutamia joulutorttuja paistoin ja ne tuli syötyä tuoreeltaan. Muutaman kerran kun timanttitorttua harjoittelin, rupesin olemaan jo itsekkin tyytyväinen torttujen ulkonäköön. Kyllä tämä on mulle yks lempparitorttumalli kautta aikojen.
Kommentit