CIMG9999.jpg

Ystävän kanssa käytiin Ylivieskassa ja sieltä tuli ostettua iso lämminsavulohifile. Olisi ollut turhan iso urakka itselle sen syöminen sellaisenaan, joten leipasin niistä savukalanyyttejä. Taikinaksi tein tällä kertaa sekoitetun voitaikinan, mutta myös rahkavoitaikina käy hyvin kaikkiin pieniin suolaisiin leivonnaisiin, leivonnaisen muodolla ei niin väliä. 

Sekoitettu voitaikina pitää ehdottomasti tehdä jähmettymään jo edellisenä päivänä ja samalla tein myös täytteen valmiiksi, niin pääsi leipomispäivän aamuna heti tekemään nyytit.

Vastaavia nyyttejä olen tehnyt jauhelihatäytteellä. Niiden ohje on täällä.

CIMG9994.jpg

Alla olevalla ohjeella tulee noin 20 kpl nyyttejä riippuen koosta ja kummanko taikinan valitset.

Valitse siis teetkö taikinaksi sekoitetun- vai rahkavoitaikinan.Alla on ohjeet molempiin.

Lämminsavulohinyytit

(20 -  25 kpl, kun yhden taikinaneliön koko 8x8 cm -> valmiit nyytit ovat pieniä kooltaan, kahvipöytään passeleita)

Sekoitettu voitaikina

250 g voita

 250 g vehnäjauhoja (voi laittaa ripsauksen enemmänkin)

1½ dl kylmää vettä

(1 tl leivinjauhetta, minä en laita )

Nypi kova rasva (kannattaa veitsellä leikata pienemmiksi paloiksi) ja jauhot (+ leivinjauhe, jos käytät) ryynimäiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi yhdellä kertaa (ja se on laitettava kaikki) ja pursele niin pitkään, että taikina on tasaista. Ensin taikina on järkyn näköistä, mutta kyllä se siitä tasoittuu tasaiseksi taikinaksi. Laita pehmeä taikina esim. muovipussiin, taputa pussin päältä levyksi ja laita taikina kovettumaan kylmään tasaiselle alustalle esim. yön yli.

Sekoitettua voitaikinaa ei siis pysty leipomaan heti, sen on oltava kylässä jähmettymässä. (jos pitää päästä heti leipomaan, tee silloin rahkavoitaikina)

Rahkavoitaikina

275 g puolikarkeita vehnäjauhoja

250 g voita (tai leivontamargariinia)

1 tl leivinjauhetta

vähän vajaa ½ tl suolaa

250 g maitorahkaa

Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita ne sekaisin.Paloittele rasva pieninä paloina sekaan ja nypi se kuivien aineiden sekaan -> ryynimäinen seos, ei saa olla isoja rasvaklönttejä. Lisää maitorahka ja vaivaa taikina hyvin sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina muovipussiin. Taputtele pussin päältä hieman levymäiseksi ja laita jääkaappiin/muuhun kylmään. Pakkasella ulkonakin jähmettyy taikina nopeasti. Periaatteessa rahkavoitaikinan voi tehdä heti leivonnaiseksi, mutta yleensä teen taikinan jo edellisenä iltana jääkaappiin.

Lämminsavulohitäyte:

noin 4 dl keitettyä puuroriisiä ( = kukkura 1 dl raakaa riisiä)

noin 300 g  ruodottomaksi perattua lämminsavulohta

2-3 keitettyä kananmunaa

tilliä reilusti (laitoin tuoretta)

ruohosipulia (laitoin tuoretta)

sitruunapippuria

suolaa

noin ½ dl (ruoka)kermaa kosteuttamaan ja sitomaan täytettä (ei ole välttämätön)

Täytteen valmistaminen

Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja huuhtele sen jälkeen riisi kylmällä vedellä siivilässä. Valuta riisi hyvin.

Keitä munat niin että keltuainen on kiinteä -> hienonna keitetyt munat. Minä ihan vaan tilsin haarukalla.

Puhdista savukala ja paloittele se käsin paloiksi ( hienonee täytteen sekoitteluvaiheessa).

Hienonna tuore tilli ja ruohosipuli.

Yhdistä kaiki täyteainekset sekaisin ja maistele seosta. Makua saa olla ihan reippaasti. Kerman määrä riippuu mm. riisin kypsyydestä. Laita sitä vaan sen verra, että sitoo aineksia toisiinsa.Tokihan täytteeseen voi käyttää puuroutumatontakin riisiä, mutta puuroriisillä täytteestä saa helpommin hallittavaa, ei irtoile riisiä joka paikkaan nyyttien täyttövaiheessa. En tykkää laittaa raakaa kananmunaa sitomaan aineksia, kuten moni tekee.

Täytteen kannattaa antaa tekeytyä kylmässä jonkin aikaa ja sitten uusi maistelukierros ja tarvittaessa lisää makuja. Täyte laimenee kummasti, kun riisi imee makuja itseensä.

Lisäksi nyytteihin tarvitaan

1 kananmuna + tilkka vettä nyyttien voiteluun

Muita koristeita halutessaan voi laittaa esim. unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä koristeeksi

Nyyttien valmistaminen

Taikinalevy on aluksi kovaa, mutta painele ensin sitä vaikka käsin ja siitä vaan rupeat kaulitsemaan, niin kyllä se nopeasti pehmenee. Kaulitse taikina jauhoisella alustalla ohueksi ( noin ½ cm) levyksi, joko yhdessä osassa tai kahdessa osassa. Muista tsekata aina välillä esim paistinlastalle, ettei taikinalevy ota kiinni alustaan. Leikkaa leivinpaperista 8-10 cm leveä (minä leikkaan yleensä kaksinkertaisena...on jämäkämpi)  suikale ja leikkaa sen avulla samankokoisia neliöitä taikinapyörällä, veitsellä tai pitsaleikkurilla leikaten. Laita jokaiseen neliön keskelle täytettä kukkura rkl (minä tiivistän täytteeen lusikkaan kulhon reunaa vasten ja liuutan kökön paikalleen. Ummista neliöt nyytiksi. Minä en koskaan voitele yhdistämiskohtia vaan nipistän ne vaan reilusti kiinni kiertäen ja painamalla päät matalammiksi (samaan tapaan kuin tähtitortut). Nyytit pysyvät kyllä hyvin kiinni, kun taikina on kaulittu riittävän ohueksi ja ummistusnipistäminen tehdään riittävän ronskisti.

Laita nyytit pellille leivinpaperin päälle. Nyytit saa laittaa aika lähekkäin, eivät leviä kovin paljoa kypsyessään.

Vatkaa voitelukananmunan rakenne rikki ja laita tilkka vettä sekaan ja voitele nyytit.

Paista nyytit 200 asteisessa uunissa 15-20 min nyyttien koosta, taikinan paksuudesta yms. riippuen. Huomioi, että rahkavoitaikina ruskistuu helposti.

 

CIMG9998.jpg

 

CIMG0008.jpg

CIMG0006.jpg

Minä tykkään tällaisista nyyteistä ihan kylminä, mutta jos haluaa lämmittää, niin varovaisesti, ettei voitaikina mene ihan lötköksi.