Lihamureketta en ollut tehnyt aikoihin, joten sitä tein ruoaksi viime viikolla. Täytetty mureke ja kypsennys leivinpaperiin käärittynä uunissa, ne olivat heti selvät suunnitelmat. Tein murekemassan 400 g naudan 10% jauhelihasta, mutta tein vain minimurekkeen puolesta määrästä mureketaikinaa ja paistoin loput lihapulliksi airfryerissä.
Lihamurekemassa: 400 g naudan 10% jauhelihaa + ½ dl korppujauhoja + 1dl vettä + ripsaus perunajauhoja + 1 muna + ½ dl sipulikeittojauhetta + ketsuppia + sinappia + paprikajauhetta + suolaa + mustapippuria
Kostutetun leivinpaperin päälle taputtelin puolet murekeseoksesta sentin paksuiseksi levyksi. Täytteeksi minulla valikoitui tällä kertaa kinkkuleikkelettä, ananasta ja juustosiivuja (minulla sulatejuustoviipaleita). Napakasti rullaksi murekkeen saa kääräistyä paperin avulla ja päät kierretään vastakkaisiin suuntiin karkkipaperien tapaan.
Täytevaihtoehtoja on lukematon määrä esim. paistetut sienet (sipulin)kanssa, juustoraaste, aurinkokuivattu tomaatti, suolakurkku eri muodoissa/kurkkusalaatti sinapilla tai ilman, säilykepaprika, freesattu kasvisraaste, keitetyt kokonaiset kananmunat, omenalohkot, kuivatut luumut, kuivatut aprikoosit jne.
Valmis rulla laitettavaksi uuniin kypsymään. Ei ainakaan repeä lihamureke, kun kääräisee sen paperiin. Murekkeen liitoskohta on syytä tällätä alas, kaikelta varalta. Koko 400 g jauhelihamäärästä tulee tietenkin tuplapituinen mureke. Tässä minimurekkeessa on siis jauhelihaa vaan 200 g.
Kermaperunoissa on: keitettyjä lohkottuja perunoita, suolaa, mustapippuria myllystä, paprikajauhetta, valkosipulia raasteena ja nesteenä on ruokakerma. Nestettä sen verran, että ihan kaikki perunat ei peity. Murekerullan kanssa samalla pellillä näkyy vähän peruna-astiaakin. Perunat ja murekerulla kypsyivät lähes 200 asteisessa uunissa, perunat olivat puolisen tuntia ja murekkeen piti olla vielä noin 10 min, mutta mää unohin murekkeen uuniin. Tuollainen hoikka mureke kypsyy noin 40 minuuttiin, vaikka onkin paperin sisällä.
Ihan näin ruskeaksi ei ollut tarkoitus antaa murekkeen kypsyä, vaan kun niin pääs käymään. Mureke ei kuitenkaan ollut missään nimessä kuivaa. Minä kääräisin murekkeen takaisin paperiin ja laiton jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän ateriaa.
Mureke oli oikein helppo leikattava, kun se oli kylmää. Viipaloin murekkeen aika ohuiksi viipaleiksi ja lämmitin sen kermaperunoille kaveriksi.
Täältä löytyy samantapainen ilman paperia kypsennetty lihamurekerulla (eri täyte)
Vuokamurekkeista tämä välimeren makuinen mureke on edelleen yksi suosikkejamme.
Yhteen aikaan tuli tehtyä aika usein erilaisia vuokamurekkeita.
Tällainen musta aparaatti muutti meille jouluna. Olen viime syksystä lähtien aina välillä maininnut kanssasyöjälle tällaisen koneen olemassaolosta. Ennen joulua sanoin, älä vaan mee ostamaan sitä ja jotenkin hän sitten ymmärsi asian, että se pitää ostaa meille. Ite en siis päässyt vaikuttamaan merkkiin, sentään väri on mieleinen. Ei toilaan, hinta-laatu suhde nordican airfryerissä on ihan hyvä, jos nettikirjoituksiin on uskominen. Ja sekin on hyvä, että tätä on helppoa ja yksinkertaista käyttää verrattuna moniin muihin merkkeihin. Hintahaitari airfryereissä on muutamasta kympistä -kolmeen sataan euroon, ainakin mitä minä olen netistä katellut.
Jos jollekkin tuo aparaatti on vieraampi, niin kysehän on sähköllä toimivasta laitteesta missä kuuma ilma kiertää ja se kypsentää tuotteen. Pinta tulee rapeaksi ja sisältä ihanan pehmoista/mehevää. Airfryereihin on ostettavissa kaikensortin lisäosia, mutta me emme ole niitä hankkineet, eikä hankita. Esim astioita jöytyy joka huushollista periaatteella minkä voit laittaa tavalliseen uuniin, voit laittaa myös airfryeriin, kunhan astia vaan mahtuu kaukaloon. Korkeareunaisia astioita tarvitsee jos tekee esim laatikkoruokia.
Meillä ehdottomasti useimmin airfryerissä paistuu lihapullia, broileria tai lankkuperunoita. Tällä kertaa lihapullat menivät "airiin" kypsymään, koska uuni oli varattu koko illaksi muille kypsennettäville.
Lihapullat raakana kaukaloon ritilän päälle, lämpötila 180-200 (suurin lämpötila) ja . Sen jälkeen kerran ravistelen lihapyöryköitä (ei olisi välttämätöntä) ja tarpeen mukaan lisää aikaa airiin.
Yhtenä kiireisenä päivänä jatkojalostin lihapyörykät laittamalla ne tomaattiseen kastikkeeseen kuumentumaan ja sekoitin ne keitetyn simpukkapastan kanssa nopeaksi lounasruoaksi. Kastikkeeseen laitoin vettä, ruokakermaa,vehnäjauho-vesisuurusta, tomaattipyrettä, mustapippuria, suolaa ja sinappia.
Kommentit