IMG_20250227_170242_edit_7178688759552.j

Kinku-juusto /juustosarvet tekevät meillä aina kauppansa. Lähivuosina olen useinkin tehnyt leivinjauheella tehtäviä taikinoita esim tämä, mutta nyt halusin tehä hiivataikinalla. Valitsin kuitenkin nypittävän, reilusti rasvaa sisältävän taikinaohjeen ja taikinaankin laitoin vielä juustoraastetta, niin lopputulos oli oikeinkin mehevä.

Tämän postauksen kinkku-juustosarvet valmistuivat alla olevalla ohjeella.

Kinkku-juustosarvet (nypitty hiivataikina)

(minä teen tästä 24 kpl kookkaita runsastäytteisiä sarvia)

Taikina

8  dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

200 g voita (tai leivontamargariinia)

4 dl juustoraastetta (laitoin arkijuustoa)

2½ dl kylmää maitoa

1 tl suolaa

50 g tuorehiivaa

Täyte

juustoa (käytin 150 g pss )

kinkkua (175 g palvikinkkua raastettuna raastimen karkeimmalla terällä/hienonnettuna)

Voiteluun

1 kananmuna

Koristeeksi

seesaminsiemeniä  (tai unikonsiemeniä tai juustoraastetta)

Valmistaminen

Taikina: Nypi jauhot, kova rasva ja juustoraaste murumaiseksi seokseksi. Lietä hiiva ja suola kylmään maitoon ja yhdistä seos jauho-rasvaseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse kohottaa, vaan sarvet voi leipoa heti.

Jaa taikina kolmeen osaan ja kaulitse jokaisesta osasta pyörylä (käytä jauhoja apuna) ja jaa se 8 osaan. (Tee halutessasi koristeviillot kolmioiden terävämpään päähän leikkaamalla 3 - 4 viiltoa, niin että ne jäävät kiinni terävästä päästä kts kuva.) Laita täyte (minä jaan aina täytteet 3 kasaan astiassa) kolmioiden leveämpään päähän, rullaa aloittaen täytepäästä, laita liitoskohta alas keskelle  ja muotoile sarvet puolikuun muotoon pellille leivinpaperin päälle (minä laitan näissäkin aina 2 leivinpaperia päällekkäin). Kohota sarvet hyvin liinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Muovi leivinliinan/pyyhkeen päällä nopeuttaa kohoamista. Voitele kohonneet sarvet kananmunaseoksella, ripottele koristeet pintaan ja paista sarvet tasalämmöllä uunin keskitasossa 200 - 225 asteessa noin 15 min -> kunnes sarvet ovat kypsiä ja halutun värisiä.

IMG_20250227_142613_edit_7556231642325.j

Kokeilin koristeviillot myös 4 viillolla, mutta nätimpi minusta tuli 3 viillolla. Eihän noita koristeviiltoja oo mikään pakko tehä, jos haluaa simppelin perinteisen sarven.

IMG_20250228_182437.jpg

Vaan kylläpä olikin uusi raastin terävä, ihan sai näppejään varoa.

IMG_20250227_144701_edit_7475126425689.j

Meillä oli aika vilpoista, niin sarvet saivat kohota yllättävänkin kauan leivinlinoilla ja muoveilla peitettyinä. Uuni oli kyllä päällä, joten paikka oli lämmin. Annoin ekan pellillisen kohota noin 40 min ennen paistumaan laittamista.

IMG_20250227_170132_edit_7426281738312.j

Meistä näistä tuli hyviä, vaikka täytteet olikin taas noin yksinkertaiset, vaan täytteeksihän voi jokainen laittaa oman maun mukaiset.