CIMG3634.jpg

No niin, nyt on sitten reissusta palattu. Otettiin pikalähtö mökkeilemään muutama päivä sitten. Ihan vuokramökillä oltiin lähellä Juankoskea. Onneksi siskon porukka pystyi tulemään sinne myös, niin saatiin olla yhdessä Dave oli elementissään ja uikin monta kertaa. Ihan hyvin tulivat Simo- koiran kanssa tekemisiin, kunhan jättivät pienen "hajuraon" toisiinsa.

Palataampas näihin leivonta-asioihin.

Kun juhannuksen jälkeen mietittiin edesmenneen siskoni muistotilaisuuteen kahvipöydän suolaisia tarjottavia, oli itsestäänselvyys, että yksi sortti on suolaisia hyrriä. Näitä olen eri täytteillä tehnyt lukemattomia kertoja siskon perheelle. Muistotilaisuuteen oli tulossa muiksi suolaisiksi tarjottaviksi  lihavoileipäkakku Tilasivat paikallisesta leipomosta)  ja toisen siskoni tekemää ihanaa lämminsavulohipiirakkaa, joten päädyin tekemään broilerihyrriä. No, samalla sitten tein kinkkuversioita, jos kaikki ei tykkääkkään broileriversiosta.

CIMG3631-001.jpg

Täältä löytyy hyrrien eka postaus vuodelta 2007. 

Eipä teko siitänsä miksikään muuttunut ole. Täytevaihtoehtoja muunnellen, saa aina erilaisia hyrriä.

Täytevaihtoehdoiksi käyvät esim. erilaiset kinkut, kypsä broileri, eri eläinten jauhelihat ruskistettuna ja maustettuna, meetwursti, salami, chorizo yms makkarat, sienet, kasvistäytteet. Pohjalle voi laittaa erilaisia maustettuja tuorejuustoja yms. Lisämakua antamaan erilaisia yrtteja, sipuleita, (sipulin vihreät varret, ruohosipuli, freesattu kelta- ja punasipuli, säilykehillosipulit) Täytteiden päälle voi laittaa vielä juustoraastetta, niin se vielä sitoo täytteitä. Minä teen hyrrät aika reiluilla täytemäärillä.

Tälläkin kertaa tein ison taikinan eli 4x ohjeen mukaisen taikinan ja puolesta broileritäytteisiä ja toisesta puolesta kinkkutäytteisiä hyrriä. Taikinan tein jo edellisenä päivänä kylmään. Samoin kaikki mahdolliset täytteitä varten.

CIMG3605.jpg

Broilerihyrrissä on rahka-voitaikinalevylle levitetty aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa (200 g rasia riittää yhteen annokseen), kypsää maustettua broileria pieninä kuutioina (minulla oli kypsiä broilerin rintafileitä noin 1 kg/kahteen annokseen taikinaa, mitkä leikkasin pieniksi kuutioiksi ja maustoin aika reilusti suolalla, paprikajauhella, currylla ja sitruunapippurilla). Täytteen voisi mös toteuttaa käyttämällä kananpojan jauhelihaa ruskistettuna ja maustettuna.

Olin ostanut varalta aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä ja tekovaiheessa oli itsestäänselvyys, että täyte kaipasi lisää tomaatin makua, joten leikkelin niitä saksilla oikein pieniksi paloiksi ja ripottelin muiden täytteiden ohella levylle. Lisäksi ripottelin levylle oman puutarhan tuoretta basilikaa ja sipulin vihreitä varsia hienonnettuna. Näiden kaikkien täyteainesten päälle ripottelin vielä  juustoraastetta (mikä juusto vaan käy). Sitten vaan rullasin pötkyläksi, nipistelin liitoskohdan kiinni ja leikkasin taikinapötkön 2-3 cm kiekoiksi/hyrriksi. Laitoin hyrrät pellille leivinpapaperin päälle leikkauspinta peltiä vasten.

CIMG3613.jpg

Hyrrät voitelin kananmunaseoksella (laitoin pienen lorauksen vettä sekaan) ja paistoin ne ihan sellaisenaan 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa 15-20 minuuttia hyrrien koosta ja uunista riippuen. Pohjat paistuvat helposti, joten kurkkaa, etteivät paistu sieltä liian tummiksi.

CIMG3627.jpg

Tein myös kinkkutäytteisiä hyrriä ja niihin laitoin päälle juustoraastetta erotuksena, siksi näissä broileritäytteisissä (yläkuva) ei ole juustoraastetta päällä. Itsehän nämä erottaa/tunnistaa, mutta kummatkin hyrrät tulivat siskon muistotilaisuuteen ja kahvipöydästä huolehtivien oli näin helpompi erottaa hyrrät toisistaan. Pakastin hyrrät kotona ja ajomatkan ne olivat lämpölaatikoissa. Juhlapaikalla ne lämmitettiin uunissa pellille ladottuina.

CIMG3617-001.jpg

Kinkkutäytteisissä hyrrissä on rahka-voitaikinalevyn päällä chili-paprikatuorejuustoa, savukinkkua pieninä kuutioina (ostin kinkun palana noin 800 g /2 annokseen taikinaa ja hienonsin sen), punaista suippopaprikaa pieninä kuutioina (2 kpl isoja), sipulin vihreitä varsia ja tuoretta persiljaa hienonnettuna, juustoraastetta.

Hyrrät voitelin kananmunaseoksella, laitoin pinnalle juustoraastetta ja paistoin hyrrät 200-225 asteisessa uunissa nätin vaalean ruskeiksi. Aikaa menee 15-20 min. Taatusti minä paistan hyrrätkin jonkun mielestä liian tummiksi, mutta meillä tykätään tällaisista.

CIMG3644.jpg

Tässä kuvassa ovat paistetut kinkkuhyrrät juustopäällyksineen.

Suolaisia piirakoita, pasteijoita yms kategoriasta löytyy monia muita hyrrävaihtoehtoja ja erimallisia pikkusuolaisia tehtynä rahkavoitaikinasta erilaisilla täytteillä.