CIMG7851.jpg

Helpot arkipiirakkaohjeet jatkuvat. Joku voisi tuumata, että ompas kummallinen yhdistelmä piirakassa, mutta minusta tämä toimii hyvin. Kardemummalta maistuvan pohjan päälle on laitettu raparperia ja säilykepersikkapalasia ja niille ripoteltu tummaa hienoa sokeria.

CIMG7829.jpg

Raparperi-persikkapiirakka

(pellillinen piirakkaa, käyttämäni pellin koko 34 x 37cm)

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

2 tl leivinjauhetta

(1 tl jauhettua kardemummaa, hyvää tulee ilmankin, mutta minä laitan yleensä)

4 1/2 dl sokeria

4 1/2 dl kerma-maitoa ( eli puolet kermaa ja puolet maitoa) tai koko määrä maitoa (minä laitan yleensä)

2 isoa kananmunaa

200 g voita

Pohjan päälle

noin 6 dl raparperia paloiteltuna (tuoretta tai pakastettua)

4 säilykepersikan puoliskoa -> valuta hyvin ja leikkaa pieniksi paloiksi

hienoa sokeria tai tummaa kidesokeria, jopa fariinisokeri kävisi tähänkin

(Halutessaan voisi laittaa päälle muruseos, 50 g kovaa voita + vähän vajaa 2 dl vehnäjauhoja +1 dl sokeria)

 

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita rasva sulamaan.

Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Levitä persikanpalaset ja raparperit  tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Ripottele piirakan pinnalle sokeria noin ½ dl

tai tee ohjeen mukainen muruseos nyppimällä ainekset ryynimäiseksi. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan päälle.

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa 175-200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä, kurkkaa myös piirakan pohjalle. Aikaa kypsymiseen menee 35-45 min uunista riippuen. Tarkkaile piirakan paistumista kypsymisajan loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Mulla kypsyy tällainen piirakka joskus jopa puoleen tuntiin. Mikäli haluat todeta piirakan kypsyyden tikulla, niin kokeile tikulla piirakan keskeltä. Kun tikkuun ei jää taikinaa, on piirakka kypsä.

Jos jostain kumman syystä sattuisit paistamaan piirakan hieman turhan kuivaksi, laita leivinpaperi ja liina kuuman piirakan päälle, niin se vielä pelastaa tilannetta hieman, kun jäähtyessään kosteus ei pääse karkaamaan.

 

CIMG7848.jpg

Meillä tästäkin piirakasta tykätään ihan tällaisenaan, ilman murusosta tms päällä. Tokihan piirakka olisi huolitellumman näköinen, jos siinä olisi vielä joku seos pinnalla. Jos oikein haluaa herkutella, niin lisänä maistuu vaniljakastike tai jäätelö.