Jokunen aika sitten tein omenapiirakan hyödyntäen tähän jo hieman nahistuneet omenat. Tässä on tuorejuusto-rahkaseos tuo valkoinen osuus ja sitä on aika reilu kerros. Valmis piirakka ole kovin makeaa. Vaniljasokerin ohella laitoin mausteiksi kardemummaa taikinaan ja kanelia omenien sekaan. Tokihan omenoiden tilalle voi käyttää muutakin makua antavaa, tälloin kannattaa harkita käytettävät mausteet.
Alla olevalla ohjeella valmistui tämän postauksen piirakkapellillinen.
Omenapiirakka tuorejuusto-rahkatäytteellä
(käyttämäni pellin koko on 34x37 cm)
Muruseos ( josta tulee 4 dl piirakan pinnalle ja loput pohjataikinaan)
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
5 tl leivinjauhetta (tai 3 tl leivinjauhetta + 1 tl soodaa)
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna
½ tl suolaa
1½ - 2 tl jauhettua kardemummaa
Piirakan pohja
2/3 muruseoksesta
2 dl kermaviiliä
1 iso kananmuna
Piirakan täyte
4 kpl isoja omenoita
2 tl kanelia
(jos tykkää makeammasta, voisi tähän laittaa esim ½ dl sokeria sekaan, vaan minä en laittanut olenkaan.)
________________
400 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Violaa)
250 g maustamatonta rahkaa
2 dl sokeria (tällä määrällä kokonaisuudesta ei tule kovin makeaa, joten makean persot laittakaa vähän enemmän täytteeseen sokeria)
3 isoa kananmunaa
2 -3 tl vaniljasokeria
Piirakan pinnalle
1/3 muruseoksesta (eli 4 dl)
Valmistusohje
1. Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi (minä sekoitan ihan vaan kädellä). Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.
2. Lisää jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen kermaviili ja kananmuna (nämä voi halutessaan sekoittaa ensin eri kulhossa sekaisin). Sekoita taikina tasaiseksi (minä sekoitan/purselen käsin), mutta älä vaivaa sitä liikaa, ettei tule sitkoinen pohja. Levitä taikina kaksinkertaisella leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle. Helpointa taikina on levittää, kun sen jakaa osina tasaisesti pellille ja sitten joko käsin tai lastalla levittää ihan pellin kokoiseksi.
3. Laita tuorejuusto ja maitorahka kulhoon ja vatkaa se tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Lisää munat ja makeudet ja sekoita tasaiseksi. Kaada tuorejuusto-rahkaseos raakan pohjan päälle ja levitä se ihan reunoille asti.
4. Pese, kuori ja kuutioi omenat pieniksi. Sekoita 2 tl kanelia omenakuutioiden sekaan (ja sokeriaaaaaa, jos laitat sitä). Ripottele seos pohjataikinan päälle ihan reunoille asti.
5. Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti. Jos muruseos on ”kovettunut” voi sen hieroa sormin pienemmäksi murumaiseksi seokseksi ennen piirakan pinnalle ripottelemista.
5. Paista raparperipiirakkaa noin 175-asteisessa (tai uunisi tuntien ihan vähän kuumemmassa) uunissa keskitasolla noin 40 – 45 min uunista/lämmöstä/piirakan paksuudesta riippuen. Tarvittaessa kokeile piirakan kypsyys piirakan keskiosasta puisella tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää. Älä paista liian kuivaksikaan piirakkaa.
6. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se halutun kokoisiksi annospaloiksi. Säilytä piirakka kylmässä. Sopii myös pakastettavaksi.
7. Jos piirakka tuntuu makuusi turhan vahän makealta, voi tämänkin piirakan pinnalle siivilöidä tomusokeria tarjoiluvaiheessa.
Käsin pellille taputeltu pohja, omena-kaneliseos, tuorejuusto-rahka-munaseos ja pinnalle tuleva muruseos.
Piirakka menossa uuniin. Pellillä on 2 leivinpaperia päällekkäin.
Piirakka paistuneena. Tästäkin piirakasta piisasi kahdelle ystäväperheelle maistiaiset.
Kommentit