CIMG7924.jpg

Broilerivartaita on tehnyt jo pidemmän aikaa mieli tehdä, joten viime viikolla kun keittelin pienen annoksen broileri-riisikeittoa, niin isosta broileripakkauksesta jäi lihaa näihin vartaisiinkin. Mitään erityistä ohjetta ei ollut käytössä....leikatut lihat maustelin ihan fiiliksen mukaan ja tuoreita yrtteja halusin ehdottomasti käyttää viimeistelyyn. Vartaita tuli lihasta 5 kpl ja kipossa sattui olemaan miniluumutomaatteja samainen määrä, niin ne pääsivät tulpiksi vartaiden päihin. Meitin tekemät vartaat ovat ihan tarkoituksella tuollaista pienempää sorttia.... semmosia naposteluvartaita.

Grillatut pienet broilerivartaat

broilerin ohutleikkeitä (mulla oli 3 ohutleikettä (noin 300 g lihaa) ja niistä tuli 5 pientä varrasta)

öljyä (3 rkl)

soijakastiketta (2 tl)

hunajaa (1 rkl)

mustapippuria myllystä

suolaa (½ tl)

currya

paprikajauhetta

puolikkaan sitruunan mehu

Grillattujen vartaiden pinnalle hienonnettua sitruunamelissaa, basilikaa, korianteria tai  persiljaa

Lisäksi tarvitaan puisia varrastikkuja, jos et omista metallisia...

Leikkaa lihat pitkittäin 3-4 pitkään suikaleeseen (minä halkaisin paksuimmat viipaleet kahtia). Sekoita mausteet öljyyn ja lisää lihat sekaan maustumaan vähintään tunniksi....voip olla pidemmänkin aikaa kylmässä tekeytymässä. Tietenkin näihin voi käyttää myös valmiiksi marinoituja lihoja mitkä vaan leikkaa... Pujota maustuneet lihat varrastikkuihin (mulla puisia ja liotin niitä kylmässä vedessä, vaan kyllä ne tahtovat siitäkin huolimatta palaa) Minä laitoin 2-3 suikaletta yhteen vastaaseen tuolleen aaltomaisena...Grillaa vartaat kypsiksi, vaan ei kuiviksi. Kypsyvät yllättävän nopeasti.  

 

CIMG7921.jpg

Yhestä vartaasta katkesi tikkukin....pujotusvaiheessa oli tarkoitus pujotella kaksi tikkua vierekkäin yhdeksi vartaaksi, vaan luotin noiden tikkujen kestävän yksistäänkin... noh, neljä viidestä säilyi ehyenä, onhan se aika hyvin. Kun vaan jostain yhyttäsin metallisia varrastikkuja, ostasin niitä heti.

CIMG7913.jpg

Vartaat raakana. Joskus on suojattu puisten varrastikujen päät foliolla palamisen estämiseksi, vaan foliot  tahtoovat joskus irrota grillauksen tiimellyksessä, niin nyt ei laitettu.

CIMG7922.jpg

Vihreä näissä on sitruunamelissaa ja basilikaa. Tykkäsin paljon näistäkin....ehken pikkasen enmmän olis voinu olla makuja. Lisänä vois tarjota kylmää kastiketta. Vaikka ihan kermaviili- tai juustopohjaista soosia. Me syötiin nämä ihan tällaina.

Vartaat voisi kypsentää myös 200-225 asteisessa uunissa. Puisten varrastikkujen päät kannattaa tällöin suojata foliolla.