IMG_20231001_115820_edit_47454482595594.

Tänään olen käyttänyt porkkanoita oikein urakalla moniin ruokiin ja leivonnaisiin, kun tuli ostettua niitä reilusti, eikä säilytystiloja ole paljoa. Laitoin myös pakastimeen monta pussillista porkkanaraastetta leivontaa (ja Daven ruokaa) varten.

Jääkaapissa oli valmista kotitekoista perunamuusia ja rieskat kun tekevät meillä aina kauppansa, niin päätin tehdä porkkanaisia perunarieskoja. Minä laitoin porkkanan ohuena raasteena taikinaan. Enemmän porkkanan värisiä rieskoja tulee, jos porkkanat keittää ja soseuttaa, mutta nyt en tähän tapaan halunnut ryhtyä.

Nyt peräti mittailin aineet tekovaiheessa. Ainesuhteet ei tartte olla niin tarkkoja tällaisissa leivonnaisissa. Kuvissa olevat porkkana-perunarieskat valmistuivat alla olevalla ohjeella.

Porkkana-perunarieskat

(minä tein tästä taikinamäärästä 8 kpl rieskoja, niin että pellille mahtui 4 kpl paistumaan kts kuvat. Toki taikinasta voi tehdä pieniä annosrieskoja tai oikein isoja rieskoja)

Taikina

noin 4 dl perunamuusia (minulla sakeaa)

2 dl maitoa (tai vettä)

suolaa (riippuen muusin suolaisuudesta,. minä laitoin 1 tl ja oli meille passeli)

2 kananmunaa (nämäkään eivät ole välttämättömiä, mutta tykkään laittaa rieskan värin ja rakenteen takia)

ripsaus kuivahiivaa (noin ½ tl, ei ole välttämätön)

noin 4 dl ohutta/hienoa porkkanaraastetta

2 dl kaurajauhoja (kun ei ollutkaan ohrajauhoja)

noin 4 dl vehnäjauhoja (jauhojen suhdetta voi muuttaa ja jauhoina voi käyttää muitakin jauhoja esim sämpyläjauhoseosta)

Valmistaminen

Lisää perunamuusin sekaan maito, suola, kuivahiiva, kananmunat ja porkkanaraaste. Sekoita. Lisää ensin kaura (tai ohra) jauhot ja sitten sen verran vehnäjauhoja, että tulee pehmeän lusikalla sekoitettava taikina. Minä käytin 3½ dl vehnäjauhoja. (Maistele taikinaa riittävän suolan takia) Minä paistan rieskat pellillä leivinpaperin päällä, mutta toki voi käyttää puhdasta peltiä ilman paperia. Ripsauta jauhoja 4 kohtaan peltiä, annostele taikina, ripsuta vähän jauhoja pinnalle ja taputtele rieskat mieleisen paksuiksi. Pistele rieskat haarukalla ja paista kiertoilmalämmöllä 275 (tai 250 asteinen tasalämpö, jos se on max uunissasi) asteessa keskitasossa. Minulla rieskapelti paistui 7 minuutissa, vaikkei uuni ollut edes täysillä. Taikinassa oleva kananmuna ja peruna edistävät ruskistumista, joten varo, ettei rieskat pala. Kurkkaa, että pohjallakin on paistopinta. Pinoa rieskat päällekkäin ja peitä ne liinalla hetkiseksi jäähtymään. Nämä rieskat ovat pehmeitä heti paiston jälkeen.

IMG_20231001_110744_edit_47650925785311.

Minä tykkään paistaa rieskat leivinpaperin päällä, mutta jos se vastustaa, niin sitten vaan jauhoja pellille rieskan alle, jotta rieska irtoaa pellistä helpolla irti.

IMG_20231001_110540_edit_47622075956989.

IMG_20231001_111543_edit_47591876117209.

Muista kurkata rieskojen pohjapuolellekkin, että sielläkin on paistopinta. Jos ei ole, niin humpsauta rieskat paistinlastalla ylösalaisin muutamaksi minuutiksi paistumaan. Pelkällä pellillä pohja paistuu pikkasen paremmin. Me tykätään, että rieskakin saa ja pitää olla kunnolla paistunut. Ottavat väriä helpolla, joten muista tsekata paistumista usein.

IMG_20231001_115319_edit_47487131211415.

Aika monta rieskaa on jo lämpimäisinä syöty...