CIMG0296.jpg

Raparperit ovat vielä pakastamatta, vaan tuoreena olen maalta käyttänyt paljon. Niisät on tehty mm. kiisseliä/soppaa mansikoilla ja ilman, raparperihilloketta (syödään liharuokien lisukkeena), erilaisia raparperipiirakoita- ja muffinsseja ja raparperipannukakkua. EI OLE tehty pekoniin käärittyä raparperia, eikä tulla tekemään. En suostu uskomaan, jotta se voi olla hyvää....

CIMG0291.jpg

Erilaiset isot pannukakut teen ihan perusohjeella vaihtaen vaan makua antavan aineen. Alla olevalla ohjeella syntyy mm. omena-, marja-, raparperi-, ananas-, persikka-  tai voihan näitä makua antavia aineksia yhdistelläkin sekaisin tai ripotella vaikka lohkoina/taitoina pannarin päälle enen paistamista. Myös mausteilla saa vaihtelua pannariin. Kaneli, kardemumma, sitruuna/appelsiini mehu/kuoriraaste, kookoshiutaleita, vaniljasokeria yms...puhumattakaan nesteen vaihtamisesta/osan nesten vaihtamisesta esim. kookosmaitoon, appelsiini-tai omenamehuun jne.

Kaikkihan me muistamme helposti muistettavan perussäännön jauhojen ja nesteen suhteesta ohukais-ja pannaritaikinassa:  jauhoja tulee puolet nesteen määrästä tilavuusmittoina.

Lisäksi munia riittävästi, niin tulee ihanan kuplivaa ja kylmänäkin mehevää ja pehmoista pannaria.

Pannukakku
(50 cm leveän uunin pellille passeli annos... tulee paksuhkoa pannaria)

8 dl maitoa (jos tykkäät ohuemmasta pannarista, laita 7 dl)
4 dl vehnäjauhoja (jos nestettä 7 dl, laita jauhoja 3½ dl)
3 isoa munaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria (raparperit ovat sen verran kirpakoita, jotta raparperiversioon laitan 1 dl sokeria, muihin laitan vain ½ dl)
n. 50 g sulatettua voita tai margariinia

4 isoa raparperinvartta (kuorittuna) ja leikattuna pieniksi

Yhdistä kaikki taikinan ainekset sekaisin ja vatkaa ne rivakoin ottein esim pallovatkaimella sekaisin. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele raparperinpalat pohjan päälle, myös reunoille. Jos tykkäät makeata, voit ripotella vielä vähän sokeria raparperipalojen päälle. Paista pannukakku n. 200 asteisessa uunissa 25-30 min tavallisessa uunissa keskitasossa. Anna pannarin  rauhoittua hetkinen ja leikataan sitten halutun kokoisiksi paloiksi.
 

CIMG0293.jpg

Ekan palan maistelun jälkeen ripottelin vielä hieman lisää sokeria pannarin päälle ennen paloiksi leikkamista.

CIMG0299.jpg

Tämä pannari ei lisukkeita kaivannut. Hyvin näytti maistuvan keittolounaan jälkeen miesporukalle kahvin kera.