Näitä olen tehnyt monta kertaa eri täyttein ja pääsivät kyllä meillä ainakin heti pikkusuolaisten suosikkeihin.

Herkkuhovi-blogissa näitä ekan kerran puhuttelin.

Alkuperäinen idea on kuulemma  Kaarina Roinisen. Aika monta hänen kirjoittamaa kirjaa napottaa minullakin kirjahyllyssä, joten sieltäkin ohje varmaan löytyisi. Tosin matkan varrella on ohje muokkautunut.  
 

CIMG0318.jpg

Kuvassa kinkkutäytteisiä täytettyjä leipiä alla olevan ohjeen mukaisesti tehtynä. Kookkaita sellaisia. Juustoraaste sekoitettu täytteeseen, eikä laitettu yhtään päälle. Varsinkin isompi määrä nopeampaa tehdä näin, eikä ulkonäkö mielestäni kärsi yhtään. Tykkään tehdä nämä suolaiset leivonnaiset soikeiksi, mutta tokihan ne voi tehdä pyöreinäkin ja painaa vaikkapa lasilla  syvennyksen täytettä varten.

Täytteen voi tehdä jo etukäteen (vaikkapa edellisenä päivänä) kylmään.

Täytettyihin leipiin tarvitaan pohjataikina, täyte, reunojen voiteluun kananmunaa ja vielä lisäksi mahdollisesti päälle laitettavaksi juustoraastetta.

Alla olevaa ohjetta muokattu 20.1.20 ja vielä lisää 13.5.20 sekä lisätty uudet kuvat entisten jonnekkin hävittyä, silloin kun Vuodatus hukkasi kuvat.
 
Ohje on pitkä, mutta malta lukea se kokonaan, ennen kun rupet tekemään. Valitse kumpaa täytettä haluat tehdä.
 
Täytetyt leivät (soikeat piirakat)  
 
( nykyisin teen tästä ohjeesta lähemmäs 30 kpl ohutpohjaisia piirakoita ja nekin ovat aika isoja)
 
Leipätaikina (pohjataikina)

5 dl maitoa (tai vesikin käy, laitan yleensä puolet sitä)
25 g tuorehiivaa  (tai 1 pss kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
11 -13 dl vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina ( osan voisi laittaa tummempiakin, esim hiivaleipäjauhoja tai vaikkapa sämpyläjauhoseosta puolet)
3/4dl öljyä tai muuta rasvasulaa (sulatettua margariinia tai voita)

Valmista normi pehmeä hiivataikina, kohota hyvin.
 
Piirakoiden valmistaminen:
Leivo taikina pitkulaisiksi sämpylöiksi ja kohota vielä pellillä (minä laitan 50 cm levyisen uunin pellille 8 kpl )
Paina leipien keskelle pitkulainen iso kuoppa ( esim ihan sormilla) tai jos teet pyöreitä, niin paina esim lasilla/mukilla täytettä varten laaja syvennys. Minä haluan ohuet reunat, jotta täytettä mahtuu paljon. (Halutessasi voitele reunat sekoitetulla kananmunalla, minä en enää nykyisin voitele)  
Täytä piirakat eli nosta lituskapohjalle kukkura rkl täytettä ja levitä se niin, että vapaiksi jää vain ohuet reunat.
Lisää vielä halutessasi juustoraastetta pinnalle.
Anna piirakoiden vielä kohota hetken aikaa (noin 10 min)
Paista tavallisessa uunissa keskitasossa 200 - 225 asteessa n. 15 min tai kunnes ovat kypsiä. Varo paistamasta liian kuiviksi.
 
Kaksi täytevaihtoehtoa täytettäviin leipiin:
 
Jauhelihatäyte: (riittää n. 20 isoon leipään)

400 g jauhelihaa
pieni sipuli pilkottuna
puolikas paprika pilkottuna
1 prk ranskankermaa (tai tämänkin tilalla voi olla tuorejuustoa)
1/2 purkki (pieni) ruohosipulituorejuustoa tai muuta oman maun mukaista maustettua juustoa
mustapippurirouhetta, paprikajauhetta yms. mausteita oman maun mukaan. Tomaattipyrekkin käy mausteeksi.
juustoraastetta  täytettyjen leipien pinnalle ripoteltavaksi TAI voit lisätä juustoraasteen (3-4 dl)täytteen sekaan.

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli. Mausta liha ja lisää joukkoon paprikakuutiot. Jäähdytä seosta hieman ja lisää sitten joukkoon ranskankerma ja ruohosipulituorejuusto ja juustoraaste, jos sekoitat senkin täytteen sekaan. Maistele täytettä. Täytteen kuuluu olla hyvän makuista sakeaa "mössöä." 
 
Kinkkutäyte:
(kun laittaa täytettä reilusti, pitää tämä kinkkutäyte tehdä kaksinkertaisena yllä olevalle pohjataikinalle)
 
200 - 250 g pieniä kinkkukuutoita (tai kalkkunaleikkele tai muu kokolihaleikkele)
½ kpl punainen paprika pieninä kuutioina
mustapippuria myllystä, paprikajauhetta, suolaa?
150 (jopa 200) g maustettua tuorejuustoa esim chili-paprikatuorejuusto tai muu oman suun mukainen  juusto (myös creme fraiche tai creme bonjur käyvät -> varo vaan ettei täytteestä tule liian löysää. jos niin sattuu käymään, laita juustoraastetta sekaan, niin homma korjaantuu)
2-3 dl juustoraastetta sekoitettavaksi täytteeseen (+ vielä pinnalle ripoteltavaa juustoa?)
(mikä juustoraaste vaan käy. Voi olla (osa) voimakkaan makuistakin. Toisaalta ihan perusjuustoraastekin käy esim arkijuustoraaste-> juustovalinta vaikuttaa piirakoiden hintaan huomattavasti.
 
Sekoita täytteen aineet keskenään.Lisää mausteita ensin vähän. Maistele seosta. Sen pitäisi olla sakeaa maukasta "mössöä"
 
Varaa vielä halutessasi juustoraastetta ripoteltavaksi täytteen päälle. Eli jos täytteeseen laittaa vain vähän tai ei ollenkaan juustoraastetta, voi pinnalle ripotella juustoraastetta pitsan tapaan. Minä laitan nykyisin vain täytteeseen juustoraaastetta.
 
Täytevaihtoehtoja voi jokainen säveltää oman kaappinsa sisällön mukaan esim.tonnikalaa, savukalaa, jauhelihakastikeen tähdettä, mitä tahansa kypsää lihaa esim broileri, erilaiset kokolihaleikkeleet jne. Sekaan tuorejuustoa, creme fraichea tms, kasviksia, mausteita , erilaisia juustoraasteita, sinihomejuustomurua jne. Sienifanit voivat säveltää täytteen ihan vaikka vaan sienien ympärille.
 
Jos täytettä sattuu jäämään yli, voi sen pakastaa seuraavaa kertaa varten tai syödä sellaisenaan leivän päällyksenä tai tehdä siitä lämpimiä voileipiä.

Toisaalta jos täyte loppuu kesken, eikä rupea sitä lisää tekemään, voi pohjat paistaa sellaisinaan sämpylöiksi.

CIMG0304.jpg

Ovat hyviä ihan kylminä, vielä parempia hieman lämmitettyinä. Täytetyt leivät/soikeat pikkupiirakat voi tietenkin huoletta myös pakastaa.