CIMG7463.jpg

Porkkanapiirakka on yksi lemppariherkuistani ja sitä meillä on lähes aina onkin pakastimessa jemmassa. Nyt pidin muutaman viikon tauon ihan tarkoituksella, mutta viime viikolla oli ihan pakko ruveta leipomishommiin. Kokeilin nyt hieman erilaista ohjetta mitä tämä, millä olen lähiaikoina usein tehnyt.

Katselin muutamia ohjeita ja lähinnä käyttämäni ohje on täältä. Jonkin verran ohjetta muokkasin meille sopivammaksi mm. vähentämällä sokeria pohjasta, lisäämällä pohjaan suolaa, tekemällä kuorrutuksen sulatejuustosta ja vähentämällä kuorrutuksen sokerimäärän puoleen ja siltikin kuorrutus on makeaa.

Tälleen minä tein kuvissa olevan porkkanapiirakan.

Porkkanapiirakka

( pellin koko 34x37 cm )

Pohja:

5 isoa kananmunaa

4 dl sokeria

2 tl soodaa

3 tl leivinjauhetta

4 tl kanelia

3/4 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

7½ dl vehnäjauhoja (ensi kerralla vähennän jauhojen määrää)

2½ dl voita sulatettuna

7 dl hienoa porkkanaraastetta

Kuorrutus:

100 g voita (jääkaappikylmää)

200 g sulatejuustoa (jääkaappikylmää)

200 g tomusokeria (= noin 4 dl)

1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle

hasselpähkinärouhetta 1 pieni pss = 80 g. (minä käytin koko pussillisen, mutta vähempikin piisaa)

Valmistaminen:

Kuori ja raasta porkkanat hienolla terällä.

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi paksuksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne ja voisula vaahtoon sekoittaen esim pallovatkaimella.

Lisää taikinaan porkkanaraaste ja sekoita hyvin.

Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä ihan reunoille/kulmiin asti tasaiseksi pohjaksi.

Paista pohja 200 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa  n.20 min. Kokeile puutikulla pohjan keskiosasta kypsyys. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on pohja kypsä. Älä ylipaista.

Jäähdytä pohja ihan kylmäksi.

Tee kuorrutus: Vaahdota kylmä voi, lisää kylmä sulatejuusto sekaan ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää sitten (siivilöity) tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi.Aluksi pienellä nopeudella, koska tomusokeri pöllyää.Minä teen tämän sähkövatkaimella alusta loppuun asti. Kuorrutuksen pitää olla tasaista, seassa ei saa olla mitään möykkyjä.

Levitä kuorrutus pohjan päälle ihan reunoille asti. Kuorrutusta tulee ihan paksu kerros, jos tykkäät vähemmästä päällyksesta, voisi ohjetta hieman pienentää.

Ripottele pähkinärouhe heti kostean kuorrutuksen päälle tasaisesti joka kohtaan, ihan reunoille myös. Yhdestä 80 g pussillisesta tulee pinnalle reilusti sattumia, kuten kuvasta huomaat.

Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa sitten porkkanapiirakka annospaloiksi/leivoksiksi.

Leivonnainen on säilytettävä kylmässä.

CIMG7367.jpg

Minä tykkään, kun taikinaan tuleva raaka porkkanaraaste on oikein ohutta mehevää raastetta.

CIMG7371-001.jpg

CIMG7446.jpg

Näin reilusti tulee koko 80 g pussillisesta rouhetta pinnalle. Nyt on taas porkkanpiirakkaa muutamille kahvikerroille niin kotona kuin ystävilläkin. Muuten käytän tätä ohjetta jatkossakin, mutta jauhomäärää pienennän, sillä tykkään itse vähän pehmoisemmasta pohjasta porkkanapiirakassa.