IMG_20220520_143855.jpg

Pakastimessa on vielä marjoja monenmoisiin leivonnaisiin ja ruokiin. Kahvileiväksi päätin tehdä pitkästä aikaa ihan perus mustikka-rahkapiirakan.Tämänkin piirakan ohjenuorana on ikivanha mamman mainio marjapiiras ohje. Ohje toimii muillakin marjoilla ja rahkan tilalla voi käyttää muitakin hapanmaitovalmisteita. Minä tykkään laittaa marjat rahkakerroksen alle, vaan jos on tottunut laittamaan marjat pinnalle, niin käyhän se niinkin.

Mustikka-rahkapiirakka

(ohjeella tulee piirakkavuoallinen, minun pyrex-vuoan halkaisija on 27 cm)

Pohja:

100 g voita (huoneenlämpöisenä, voi pikkasen pehmentää mikrossa)

1 dl sokeria

1 iso kananmuna

1½ dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

1 tl leivinjauhetta

(ripsaus suolaa -> laitan nykyisin)

Täyte:

4-5 dl marjoja (jos laittaa paksun kerroksen pakastemarjoja jäisinä, kannattaisi harkita laittaa pienen ripsauksen perunajauhoja niiden sekaan. Minä en nyt laittanyt, vaan ens kerralla laitan)

Marjojen päälle seos:

1 pieni prk  (=250 g) maitorahkaa (minulla maustamaton, myös kermaviili käy)

(2 rkl maitoa -> ei ole välttämätön)

2 kananmunaa

½ dl sokeria (tällä määrällä ei täyte tule kovin makeaa)

1 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:

Tee ensin pohja: Vaahdota pehmeä voi (voi pehmentää hetken mikossa) ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille. (minä laitoin piirakkavuokaan leivinpaperin, jotta saan piirakan helposti pois vuoasta)

Levitä marjat tasaisesti raakan pohjan päälle. Jos laitata paksun keroksen pakastemarjoja jäisinä, sekoita sekaan hieman perunajauhoja.

Sekoita rahkan sekaan kananmunat ja sokerit (ja maitoloraus). Kaada täyte piirakkavuokaan marjojen päälle tasaisesti.

Paista piirakkaa vähän alle 200 asteisessa uunissa, uunin alatasolla 25-35 min, vuoan materiaalista ja uunin lämmöstä riippuen voi joutua paistamaan jopa 40 min. Anna piirakan rauhassa jäähtyä ennen leikkaamista.

original_391f6286-0aaa-48de-9e1e-4100e27IMG_20220520_102034.jpg

Vähän jäi ilmakuplien jälkiä pintaan, vaan eip nuo meidän syöntiä haittaa. Jos olis siivilöinyt tomusokeria pinnalle, niin nuokin olis peittynyt, vaan meille piisaa piirakan makeus tällaisenaan.

IMG_20220520_143946.jpg

Hyvän mehevää piirakkaa tuli. Kokonaisuus ei ole ollenkaan äklömakea.