CIMG7044.jpg

Joskus vuosia sitten, olen tehnyt viimeksi tällaisia lihapullia mihin sekoitetaan muiden tavis lihapulla-aineiden sekaan hienonnettua (savun) makuista kinkkua/kokolihaleikkelettä. Jonkin sortin lihapullia olen tehnyt kerran viikossa, kun niihin ei vaan kyllästytä. Kuluneella viikolla oli lihapullat vielä tekemättä, joten nämä valikoituivat tällä kertaa lounasruoaksi. Tein samasta seoksesta  lounaalle pihvit ja lihapullat napostellaan sellaisenaan pikkuruokana....mulla itellä vastustaa kokolihan syönti, mutta tällaisia kyllä tulee napsittua ihan välipalallakin.

CIMG7021.jpg 

Minä laitoin jauhelihan sekaan isomman määrän saunapalvikinkkua ja sillä määrällä lihapullista tulee aika runsaskinkkuisia, mutta kuitenkin pysyvät hyvin koossa. Kinkku kannattaa leikata ihan pieniksi, jotta pullat pysyvät kunnolla koossa. Leipomuksista oli jäänyt jääkaappiin kermaviiliä, joten laitoin sen nesteeksi, vaan jokainen laittakoon mieleistä nestettä.

Jauheliha-kinkkupyörykät

(noin 30 pyörykkää)

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10 %)

150-200 g possun kypsää kokolihaleikkelettä ihan pieninä kuutioina (käytin Atrian saunapalvia)

1 dl korppujauhoja

2 dl kermaviiliä ( tai muuta mieleistä nestettä, vesi, maito, ruokakerma...käyvät vallan mainiosti)

(0,75 dl vettä...tämän lisäsin sillä seos oli minusta muuten liian jämäkkää paisttuani koepullan)

1 iso kananmuna

noin 1 rkl sinappia

noin 2 rk ketsuppia

suolaa (laita aluksi vain ½ tl... minä laitoin ihan pikkasen vajaan tl ja sillä tuli ihan hyvän suolaisia lihapullia meille)

paprikajauhetta (laita aluksi 1 tl)

mustapippuria muutama kieros myllystä

 

Sekoita kulhossa kermaviili, vesi ja korppujauhot.

Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita seos tasaiseksi oikein kunnolla rivakoin ottein. Seos voi tuntua aluksi löysältä, mutta sekoittamisen myötä kyllä jämäköittyy.

Paista pieni koenokara pannulla/mikrossa ja tarkista maku mieleiseksesi.

Pyörittele tasakokoiset lihapyörykät (tai pihvit tai mureke tai sukkulat) käsien välissä tasaisiksi..tarvittaessa kastele käsiä lämpimään veteen, niin saat pyörykkään tasaisen pinnan. Myös öljy sipaisua voi käsiin käyttää.

Laita lihapullat leivinpaperin pälle pellille lähes vieri viereen ja paista niitä 200-225 asteisessa uunissa 15-20 min.

CIMG7029.jpg

Lounaspihvien päälle ruskistin yhden puoliviipaloidun sipulin pannulla...pikkasen rasvaa pannulle, siihen sipulit ruskistumaan ihan kunnolla ja sitten tilkkanen vettä pannulle, niin sipuleiden väri syvenee ja pehmenevät hetkessä. Tarpeen mukaan makuja sipuleihin....minä ripsutin vaan ihan vähän suolaa. Myös pieni soijakastike loraus maustaa sipulin hyväksi.

Tällä ohjeella tehdyt lihapullat ovat aika miedon makuisa, riippuen mm. kinkun savuisuudesta. Voimakkaammin maustetusta ruoasta tykkäävät laittavat mausteita ronskimmalla kädellä. Meille näissä riitti oikein hyvin makua.

CIMG7048.jpg

Sipulipäällysteiset jauheliha-kinkkupihvit söimme perunasoseen, babyporkkanoiden ja salaatin kera.