CIMG9882.jpg

Lumipallopikkuleivät ovat aina kuuluneet lemppareihimme. Olen tehnyt ne tällä ohjeella, kunnes löysin daim-pikkuleipien ohjeen ja tykästyin siihen. Nyt teen lumipallopikkuleivätkin tällä samaisella ohjeella vaihtaen vaan daimrakeet mariannerakeiksi. Muutoinhan ohjeissa on samat ainesuhteen, mutta tuossa oikeassa lumipallopikkuleipäohjeessa on sokeria puolta enemmän mitä daim-pikkuleipäohjeessa.

Olen laitanut Mariannerakeita koko pussillisen (=150 g) tähän pikkuleipätaikinaa, vaan jos tykkää olla vähän nuukempi, niin vajaa pusiillinenkin piisaa. Vaan eihän noita suklaapallukoita voi pikkuleivissä olla koskaan liikaa, eihän?

Sokeriksi olen käyttänyt ihan tavallista sokeria, joten näistä puuttuu fariinisokerin vieno väri ja maku, mikä on oikeissa lumipallopikkuleivissä....

Lumipallopikkuleivät (vähemmän makeat)

(noin 50 kpl pienehköjä pikkuleipiä)

200 g voita (kannattaa laittaa ihan voita, jos vaan sen mausta tykkää)
1dl sokeria (laitan ihan tavallista hienoa sokeria, vaan halutessaan voisi laittaa osan fariinisokeria)
1 muna
4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeaa)
2 tl leivinjauhetta
1 pussillinen (=150 g) Marianne rakeita (hieman vähemmänkin piisaisi?)

1. Vatkaa huomeenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi esim. sähkövatkaimella (näyttää vaalealta, pehmeltä ja jos otat seosta hieman sormien väliin, ei siinä tunnu enää sokerikiteitä). Lisää joukkoon muna ja vatkaa voimakkaaasti sähkövatkaimella seos tasaiseksi. 

2. Sekoita kuivat aineet ja Marianne rakeet keskenään ja sekoita ne taikinaaan.....ihan koneellä voi tämänkin vaiheen tehdä. Minä aina lopuksi sekoitan käsin, jotta tulee varmasti kaikki sekaisin.

3. Ota taikina jauhotetulle pöydälle (+ käsiin hieman jauhoja) ja hieraise siitä paksu tanko minkä jaat pienempiin osiin. Pyöritä jokaisesta osasta ohuempi tanko ja leikkaa ne tasakokoisiksi pikkuleipäaihioiksi. Pyöritä palat käsien välissä nopeasti palloiksi ja  laita ne pellille (laita 2 leivinpaperia päällekkäin)  ja paina pikkuleipiä hieman littanaksi (käsin tai esim jauhotetulla lasin pohjalla) 

4. Paista pikkuleivät vähän alle 200 asteessa uunin keskiosassa 10-15 minuuttia.... kauniin vaalean/kullan ruskeiksi. Jokaisen uuni paistaa eri tavalla, joten paistumista kannattaa seurata. Minäkin joudun joskus nostamaan pikkuleivät lopussa vielä yhden tason ylemmäksi saadakseni mieleisen paistopinnan. Minun uunit paistavat alhaalta reilummin, siksi laitan aina kaksi tai jopa kolme leivinpaperia päällekkäin.

5. Anna pikkuleipien jäähtyä ja pakkaa ne sitten rasiaan, lasipurkkiin tms. Säilytä pikkuleivät huoneenlämmössä. Tarvittaessa pikkuleivät voidaan myös pakastaa.

 

CIMG9878.jpg

Minä tykkään painaa näitäkin hieman littanaksi ennen paistoa, vaan jos tykkää pyöreämmän sorttisista pikkuleivistä, niin jättää painamisen tekemättä.

CIMG9875.jpg

Koristella tietty näitäkin voisi esim suklaalla ja/tai pinnalle vielä nökättämään mariannerakeen, vaan meillä ei koristeluja kaivata, vaan tykätään näistä ihan tällaisina simppelin näköisinä.