Eri sorttiset lihapadat kuuluvat syksyyn/talveen. Tämän sorttinen ruoka hautui jo viime syksynä padassa liedellämme ja nyt jo toistamiseen sitä tein, joten lienee ohjeen aika päätyä blogiinkin. Jos tykkäät yrteistä (esim basilika, oregano tai timjami), voi niitäkin laittaa maustamaan tomaattista lihapataa. Punaviiniä tai olutta vois laittaa myös nesteeksi, vaan meillä mentiin nyt ihan vaan veden voimin.
Tomaattinen lihapata
500 g naudan kuutiolihaa
rasvaa lihan ruskistamiseen
1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna
noin 400 g tomaattimurskaa
vettä (myös loraus punaviiniä tai olutta sopisi)
valkosipulia (laitoin 3 kynttä)
mustapippuria myllystä
soijakastiketta (noin 1 tl)
suolaa
ripsaus sokeria (pehmentää makua)
3 kuorittua porkkanaa paksuina puolilantteina/lantteina
1 pieni prk kokonaisia herkkusieniä valutettuna
hillosipuleita oman maun mukaan (laitoin vajaan dl) valutettuna
(yrttejä esim basilika, oregano tai timjami....minä en tällä kertaa laittanut ollenkaan)
Ruskista lihat esim padassa kunnolla ruskeiksi. Lisää keltasipuli loppupolella sekaan kuullosttumaan. Lisää sekaan mausteet, tomaattimurska ja vettä niin että lihat kunnolla peittyvät. Hauduttele miedolla lämmöllä kannen alla noin 1½ välillä pohjaa myöten sekoitellen. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää sekaan paloitellut porkkanat kypsymään ja jatka hauduttamista kunnes liha tuntuu murealta (kokeile esim haarukalla leikata lihapala)... lähemmän tunnin saa hautua porkkanoiden lisäämisen jälkeenkin. Lisää pataan hillosipulit ja herkkusienet ja kuumenna pata vielä kunnolla. Tarkista vielä maku ja nesteen määrä. Suurusta pataruoka ei tarvitse runsaan tomaattimurskan takia.
Aika tuhtia pataruokaa...vaan voihan sitä ottaa pienemmän annoksen. Minun lautaselleni päätyy yleensä enemmän noita sieniä, hillosipuleita ja kasviksia mitä lihaa..
Kommentit