IMG_20220308_104754.jpg

Tein tarkoituksella perunamuusia reilusti, että saan tehtyä keittopäivälle rieskaa leiväksi. Viljana käytin kaurajauhoja ja lisäksi laitoin kaurahiutaleita, koska kaurajauhot loppuivat kesken, kun olin katsonut väärin mitä toisessa pussissa luki. Vaan eipä hätä ollut kummoinen, sillä kaurahiutaleita meiltä löytyy aina ja ne passaavat rieskaan oikein  hyvin. Näihin en halunnut käyttää yhtään vehnää tai ohraa jauhoiksi.

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni kaurahiutaleista tehtävästä rieskasta (on vähän vehnää, ei perunaa ollenkaan) Tuokin rieska on hyvää, jos kaurarieskasta tykkää.

IMG_20220308_104841.jpg

Alapuolella olevalla ohjeella tehden tulee 9 rieskaa, kun rieskan halkaisija on noin 15 cm. Mulla oli pellillä aina 4 kpl ja viimeinen oli hieman isompi. Ens kerralla tiedän jakaa taikinan niin että pellille tulee 3 rieskaa. Teillä kellä on 60 cm uunit, tulee varmaankin 8 rieskaa, niin että mahtuvat kahdelle pellille?

Monet tekevät perunarieskatkin niin, että laittavat vaan perunamuusin, suolaa ja jauhoja. Kananmunaa on monissa ohjeissa, mutta ei se mikään välttämätön perunariekassa ole. Minä tykkään laittaa lisänestettä, ettei rieska ole ihan niin perunaista.

Ohjeen määrät ovat noin määriä. Mittasin ne kyllä, mutta tällaisessa ei ainesuhteet ole niin nökön nuukat (siis tarkat)

Peruna-kaurarieskat

(minä tein tästä 9 rieskaa, rieskan halkaisija noin 15 cm)

6 dl perunamuusia (vaikka jauheestakin tehty on ihan ok, minulla oli perunoista tehtyä)

3 dl maitoa + 2 dl vettä

2 isoa kananmunaa

2 - 2½ tl suolaa (oma mieltymys, muusin suolaisuus? Taikinaa voi maistella ennen paistoa ja lisätä tarpeen mukaan suolaa)

4 dl kaurahiutaleita

kaurajauhoja -> kunnes taikina on puuromaista (minulla meni noin

(jos haluaa, niin tähän voisi laittaa esim 1-2 dl vehnäjauhoja lisäksi, mutta minä halusin tehdä nyt ihan ilman vehnää)

Valmistaminen

Yhdistä nesteet ja perunamuusi tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmunat ja suola sekä kaurahiutaleet. Anna seoksen tekeentyä 5 min. Lisää kaurajauhoja (tai ohrajauhoja tai vaikka vehnäjauhoja) kunnes seos on puuromaista. Minä paistan rieskatkin leivinpaperin päällä, joten teen näin: laitan pellille leivinpaperin päälle hieman jauhoja, jaan taikinan kauhalla pellille, ripsaustan jauhoja taikinan päälle ja käsin hellästi taputtelen rieskan. areunoilta yhtä paksuksi kuin keskeltäkin. Tätä taikinaa ei voi kaulita. Ihan lusikallakaan tämä ei tasaiseki leviä, siihen pitää olla hyvin löysä taikina. Perunaa sisältävä rieska kutistuu paksuudeltaan uunissa. Pistele rieskat haarukalla. Jos leivinpaperi näkyy rieskojen alta reilusti, leikkaa ylimääräinen pois. Paista rieskat (kiertoilmalla) 250 (jopa 300, jos uunin max se) asteisessa uunissa keskitasossa ruskeatäplikkäiseksi. Paistuu nopeasti, kun paljon perunaa ja maitoa nesteenä. Minä paistoin rieskat kiertoilmalla 300 asteisessa uunissa pellin kerrallaan ja aikaa meni noin 7 min/pelti. Pinoa lämpimät rieskat päällekkäin, peitä leivinliinalla hetkiseksi jäähtymään (nämä rieskat ovat pehmeitä heti uunista tullessaankin). Parhaimmillaan rieskat ovat tekopäivänä. Hyviä vielä seuraavinakin päivinä. Rieskat voi myös pakastaa. 

IMG_20220308_131743.jpg

Minä pakastin osan rieskoista kertapusseissa. Kun otan rieskan sulamaan, annan sen sulaa ensin huoneenlämmössä  ja lämmitän sitten ihan pikkasen mikrossa (tai uunissa, jos uuni sattuu olemaan päällä tai airfryerissä), niin on lähes kun vastatehtyä rieskaa.