Maustekakkuja tulee varmaankin useimmilla tehtyä jouluksi, mutta meillä niitä tehdään ihan läpi vuoden. Tämä helppo ohje on ollut hieman unholassa, mutta muutama viikko sitten oli kerääntynyt creme fraichea ja kermaviiliä jääkaappiin aloitettuja purkillisia ja maustelaatikkoon oli jäänyt joululta aloitettu pussillinen piparkakkumaustetta, niin päätin tehdä tätä kakkua. Ihan vahingossa tuli tämä ohje vastaan oman blogin arkistosta. Ei millään muista kaikkia ohjeita mitä on 17 vuoden aikana tänne laittanut.
Kohotusaineena tässä kakussa on sooda (ja minöhän en tykkää soodan mausta enkä sen aiheuttamasta väristä), mutta tässä se ei niin haittaa, koska mausteita on sen verran reilusti. Mulla oli tarkoitus korvata osa soodasta leivinjauheella, vaan tekovaiheessa sen kuitenkin unohin. Alkujaan kakussa on vaan 1 rkl piparkakkumaustetta/kakku, mutta minä laitoin nyt 1½ rkl/kakku (enemmänkin olisin laittanut, mutta ei ollut ) Lisämakua tuomaan laitoin vielä kardemummaa ja suolaa.
Tämän helpon maustekakun ohje on alkujaan Valion ja se löytyy täältä ja blogiarkistosta löytyy postaus vuodelta 2014 nimellä helppoakin helpompi hyvä maustekakku. Helppous nimessä tulee siitä, ettei mitään tarvitse vaahdotella, ainekset vaan sekoitetaan ja pannaan kakku paistumaan. Vaan koska tein ohjeeseen muutoksia, laitan ohjeen tähän sellaisena mitä sen nyt toteutin.
Alla olevalla ohjeella tehden tulee 1 kahvikakku. Minä tein taikinan tuplana kahteen kakkuun.
Helppo maustekakku (piparkakkumausteversio)
(tarvitset 2 litran vuoan)
4½ dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
2½ dl sokeria
1½ rkl piparkakkumaustetta (ja reilusti mausteista tykkäävät voisivat laittaa vieläkin enemmän -> 2 rkl)
( lisämakua tuomaan laitoin nyt vielä 1 tl jauhettua kardemummaa)
ripsaus suolaa terävöittämään mausteiden makua
2 tl soodaa
2 dl voita sulatettuna (tai margariinia)
3 isoa kananmunaa
2½ dl creme fraichea (alkuperäisessä ohjeessa luonnon jogurtti, vaan mikä tahansa hapan paksu käy. Minä laitoin nyt sekä kermaviiliä että creme fraichea. Ja jos ei ole ihan noin paljon, voi sekaan laittaa pienen lorauksen maitoa)
Valmistaminen
Sekoita kakkuun tulevat kuivat ainekset kulhossa. Lisää kaikki loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan turhaan vaivaa taikinaa. Kaada taikina voideltuun (ja jauhotettuun, minä en jauhottanut) kakkuvuokaan. Paista kakku 160-175 asteisessa uunissa kypsäksi. Aikaa menee 45-55min. Uunin lämpötilasta ka kakkuvuoan materiaalista ja mallista riippuen. Tarkista kakun kypsyys tikuilla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Mulla 2 kakkua kypsyi noin tunnissa kypsiksi. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti jäähtymään. Hyvää oli kakku tuoreena, vaan muutaman päivän tekeytymisen jälkeen maut olivat vielä tasaantuneet, kuten yleensäkkin maustekakuissa.
Minä en jauhottanut vuokia, siksi kakkujen pinta kiiltelee. Kuva otettu lähes heti kakkujen kumoamisen jälkeen. Jäähtyessään pinnan kiilto tasoittuu.
Mehevää mauskasta kakkua, edellyttäen että tykkää piparkakkumausteseoksen mausta.
Kommentit