IMG_20210312_110913.jpg

Punaherukkapiirakkaa olin tekemässä, vaan raparperiversio tuli.

Sen siitä saa, kun ei viitti penkoa isoa säiliöpakastinta riittävän syvältä. Jostain syystä raparpereja on vielä ihan reilusti pakastimessa, joten sainpahan käytettyä ison pussillisen. Valkoiseen seokseen laitoin rahka purkillisen ja creme fraichea purkillisen, joten tähän piirakkaan voi upottaa vaikka mitä valkoiseen seokseen (kermaviiliä, rahkaa, tuorejuustoa, smetanaa)

Me tykätään kardemumman mausta ja yhdistettynä mumman mausta raparperiin, joten laitoin sitä valkoiseen täytteeseen mausteeksi.

Raparperi-rahkapiirakka

(minulla pellin koko on 34x37 cm ja ohjeella ei tule mitenkään kauhean paksua piirakkaa, kts kuva, tosin meille tätä piirakan paksuus piisaa.)

Muruseos

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria (tätä vähennän ensi kerralla)

3 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g voita sulatettuna

(½ tl suolaa, oma lisäys, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja)

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta

2 dl piimää

1 iso muna

Piirakan täyte

500 g maitorahkaa (laitoin 1 prk maustamatonta rahkaa ja yhden 200 g prk creme fraichea, koska se piti saaha käytettyä)

1 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl, kannattaa maistella täytteen sokerimäärää)

2 isoa kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

(1 tl jauhettua kardemummaa, tämän voi jättää poiskion, jos ei tykkää mumman mausta)

_____________________________________

8-10 dl raparperia paloiteltuna (minulla pakastettua ja laitoin ne ihan jäisinä)

Piirakan pinnalle

1/3 muruseoksesta (mittasin tämän ja se on 4 dl)

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita piimä ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle, ihan reunoille asti.

3. Sekoita rahka-muna-sokeriseos tasaiseksi ja levitä se raakan pohjan päälle, ihan reunoille asti.

4. Lado sitten raparperipalat täytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi, niin että rahkaseosta näkyy aina väleistä.  Minä laitoin raparperit ihan yksitellen rahkatäytteen päälle. Jos jäätyneet raparperit ovat kovin kiinni toisissaan, voi niitä hieman sulattaa mikrossa, jotta saa palaset irrotettua toisistaan.

Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista piirakkaa 175- 200 asteisessa uunissa keskitasolla tasalämmöllä noin 30 - 40 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta. Minä taidan tehdä piirakan ens kerralla pikkasen pienemmälle pellille, niin tulee paksuutta hieman enemmän.

6. Anna piirakan jäähtyä ihan kylmäksi ja leikkaa se sitten annospaloiksi.

IMG_20210312_104724.jpg

Hyvää piirakkaa oli. Omaan makuuni himpun verran turhan makeaa, vaikka yritin laittaa sokereita maltilla niin pohjaan kuin täytteeseenkin.