Kolmas kerta toden sanoo....olen näet kirjoitellut tämän ohjeen jo kahtena eri päivänä tänne ja aina kun yritän tallentaa postauksen se häviää tuhka tuulee.... katsotaan kuinka nyt käy?

Aikoinaan nuorena tyttösenä olin opiskeluun liittyvän harjoittelun tiimoilta keittelemässä kiinankaali-jauhelihakeittoa kolmena päivänä etelän isoissa tavarataloissa.Siinä ihmisjoukkioiden keskellä porisi pienellä sähkölevyllä muutama keittokattilallinen ja samalla asiakkaiden kanssa turistiin niitä näitä ruoanlaittoon liittyviä asioita ja vähän muitakin ja samalla asiakkaat saivat maistella vasta keitettyä keittoa.... ihan kivat päivät, vaan arvatkaapas tekikö noiden päivien jälkeen kiinankaalikeittoa enää mieli? Nyt 31 vuoden jälkeen voi TAAS kiinankaalikeittoa tehdäkin..... ei toilaan, ei nuo päivät niin traumaattisia olleet, vaan yleensä keittoon tulee käytettyä oikeaa valkokaalia. 

Kiinankaalikeiton voi tehdä esim. jauheliha-, makkara-, savukinkku- tai ihan kasviversiona. Sekaan erilaisia kasviksia ja mausteita niin hyvää tulee. Tällä kertaa kiinankaali sai seurakseen keittoon savukinkkua, pakastekasvissuikaleita ja reilusti mausteita.

Kiinankaali-savukinkkukeitto

vettä (aluksi litra)

1 lihaliemikuutio

puolikas iso kiinakaali (n.500 g)

350 g savukinkkupala

1 iso keltasipuli

250 g pss suikalekasviksia (pakaste)

2 dl pakasteherneitä

tomaattipyrettä (n. ½ dl)

soijakastiketta

2 valkosipulin kynttä

suolaa

mustapippuria myllystä

yrttimausteseosta/yrttisuolaa

Mittaa vesi ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää suikaloitu kiinankaali ja hienonnettu sipuli kypsymään kattilaan. Sipulin voi halutessaan freesata ennen lisäämistä, vaan minä en viitsinyt. Suikaloi savukinkku ja lisää sekin kiehumaan, niin liemestäkin tulee ihanasti savun makuista. Kypsennä keittoa noin 10 min. ja lisää sitten kasvissuikaleet ja kypsennä keitto kypsäksi eli 10-15 min. Lisää vettä tarvittaessa kypsentämisen aikana. Lisää keittoon pakasteherneet ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Tarkista maku.

Salaatteihin en tykkää kiinankaalia käyttää, vaan näin kuumennetuissa ruoissa siitä tykkään. Passaa hyvin keittoihin, pataruokiin, kääryleisiin vallkokaalin tapaan erilaisilla täytteillä tai vaikkapa ihan sellaisenaan paistettuna + hyvin maustettuna liha- tai klaruoan lisukkeeksi. Kokeilkaas!