original_76eabd3b-87e4-4a96-8ac6-ed2b4b3

Tämän lohikakun tein jo juhannuksena. Kalana käytin täytetahnaan yhden isohkon kokonaisen lämminsavulohen fileen ja koristeena on kasvisten lisäksi kylmäsavulohta ja juustokuutioita.

IMG_20220624_140802.jpg

Laitan tähän vähän ohjeentynkää, jos joku vaikka sais siitä apuja omaan tekemiseensä.

Minä yritän tehdä tahnat aina niin, ettei jäisi pieniä ripsuksia monia tuorejuustoja, kermaviilejä yms.

Tähän kakkuun tarvitaan kalojen lisäksi 1 prk (200 g) creme fraichea, 1 prk (200 g) kermaviiliä, 400 g tuorejuustoa (ruohosipuli tai muu mieleinen) ja nämä kaikki tulee käytettyä kakun sisälle ja kuorrutukseen. Me ei tykätä majoneesista kalakakussakaan. Jos kalakakun tahnoihin haluaisi lisälöysytystä, voi niihin laittaa ihan vaikka maitoloraukset.

Lohivoileipäkakku

5 kerrosta leipää, 4 täyteväliä. Tässä pitkulaisessa kakussa on 3 Lidlin isoa moniviljapaahtoleipäsiivua peräkkäin Leipää kakussa on siis 15 paahtoleipäsiivua kaikkinensa. Leipien sivut vain suoristan saksilla leikkaamalla, en varsinaisesti leikkaa kaikkia kuoria pois.

Kostutus puolikkaasta kalaliemiluutiosta tehty liemi. Leipäviipaleet on kostutettu vain päältäpäin kakun kokoamisvaiheessa.

Täyte on 500 g painoinen (on puhdas paino, voi olla vähän enemmänkin, jos tykkää hirmu paksuista täytekerroksista. MInä lasken yleensä 150 g pääraaka-ainetta/1 väli) kokonainen hienonnettu lämminsavulohifile + creme fraichea vähän yli puoli prk (loput menee kuorrutuksen) + kermaviilipurkki kokonaan + noin 100 g ruohosipulituorejuustoa.

Tämän perustahnan jaoin 4 lautaselle

  • yhteen lisäsin hienonnettua kurkkua + sitruunamehua +suolaa
  • toiseen lisäsin 1 ison tomaatin hienonnettuna + sitruunapippuria ja suolaa
  • kolmanteen tahnaa lisäsin sipulin vihreitä varsia hienonnettuna ja suolaa
  • neljänteen tahnaa lisäsin vaan suolaa

Tahnojen maustaminen riippuu niin paljon kalan suolasta ja savun mausta. Meillä oli mieto kala. Usein teen kalakakkuun raejuustomunavoin yhteen väliin, vaan nyt en laittanut.

Täytin kakun suoraan tarjoiluvadille ja peittelin muovipusseilla. En laita painoa kakun päälle. Kakku tekeytyi kylmässä yön yli.

Seuraavana aamupäivänä kuorrutin ja koristelin kakun. Kuorrutuksessa on noin 300 g ruohosipulituorejuustoa + creme fraichen loput (löysyttää voi myös maidolla, jos ei muistanut jättää creme fraichea) hyvin sekoitettuna keskenään.

original_9073a647-e296-4205-a7fc-db00a71

Koristeena kylmäsavulohta, juustokuutioita ja kasviksia

IMG_20220625_094359.jpg

Reunakuviot vetelin pienellä lusikalla.

Tämä lohikakku syötiin juhannuksen aikana isommalla porukalla päiväkahveillä tämän marja-kermakakun lisäksi.

Täältä löytyy vanha postaus lohikakusta.

Täältä löytyy kalakakku, mihin tein leivänkin itse, kuten ennen aina tehtiin.