Taikinana jälleen kerran kotitekoinen rahkavoitaikina. Minä nyt vaan en oikein tykkää kaupan taikinoista tällaisissa suolaisissa olleskaan. Rahkavoitaikinan tekee nopsaan ja sen voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Periaatteessahan rahkavoitaikinan voi leipoa heti tekemisen jälkeen -> on riittävän jämäkkää, toisin kuin sekoitettu voitaikina on ihan pakko jähmettää/kovettaa kylmässä muutamia tunteja, jotta siitä voisi kaulita levyn. Makuna tykkään rahkavoitaikinasta tällaisissa suolaisissa enemmän mitä ihan perus sekoitetusta voitaikinasta tehdyistä....

Näistä nyyteistä tein aika pieniä, koska nämä syödään kahvipöydän suolaisena muiden tarjottavien ohella.

Tässäpä koko pompssin ohje....

 

Lämminsavulohinyytit

HUOM! TÄLLÄ OHJEELLA TULEE n.115 KPL PIENEHKÖJÄ ( = yhden neliön koko on 9 * 9 cm) LOHINYYTTEEJÄ

Taikina:

1,1 kg vehnäjauhoja

1 kg leivontamargariinia (80%) tai voita ( laitoin puolet ja puolet)

4 tl leivinjauhetta

1 kg maustamatonta rahkaa

Nypi jauhot, leivinjauhe ja rasva ryynimäiseksi seokseksi.

Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi tai esim yön yli ( periaatteessa taikinan voi käyttää heti, mutta kovettumisen jälkeen sitä on helpompi käsitellä/kaulita...)

Itse tykkään laittaa taikinan pussiin ja taputella littanaksi ja sitten kylmään.... ja siitä on sitten aikanaan helppo ruveta kaulitsemaan sopivan paksuista levyä. Taikinan voi myös tarvittaessa pakastaa näin laitettuna.

 

Savulohitäyte:

1,3 l keitettyä puuroriisiä ( = n. 4½ dl raakaa riisiä)

1 kg ruodottomaksi perattua lämminsavulohta

1 pieni purjo hienonnettuna + kypsentämiseen rasvaa pari rkl

tilliä (kuivattu käy ihan hyvin)

sitruunapippuria

suolaa

aromatseosta

n. 1 dl ruokakermaa kosteuttamaan täytettä

Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja huuhtele sen jälkeen riisi kylmällä vedellä siivilässä.

Hauduta purjo tilkassa rasvaa pehmeäksi kattilassa tai paistinpannulla.

Puhdista savukala ja paloittele se käsin paloiksi ( hienonee täytteen sekoitteluvaiheessa).

Yhdistä kaiki täyteainekset sekaisin ja maistele seosta. Makua saa olla ihan reippaasti. Kerman määrä riippuu mm. riisin kypsyydestä. Tokihan täytteeseen voi käyttää puuroutumatontakin riisiä, vaan puuroriisillä täytteestä saa helpommin hallittavaa... ei roisku riisiä joka paikkaan.

Täytteen kannaattaa antaa tekeytyä kylmässä jonkin aikaa ja sitten uusi maistelukierros...tarvittaessa lisää makua. Täyte kummasti laimenee, kun riisi imee makuja itseensä.

Nyyttien valmistaminen:

Kaulitse osasta taikinaa jauhoja apuna käyttäen pikkasen vajaan cm paksuinen levy ja leikkaa se neliöiksi esim. leivinpaperisuikaleen ( minulla oli paperisuikale 9 cm leveä) avulla. Pitsaleikkurilla on kätevää leikata, jos ei omista taikinapyörää.... jos siis omistaa pitsaleikkurin....veitselläkin leikkaaminen onnistuu ihan hyvin. Sitten vaaan annostelee täytteen neliöille...tiivis rkl jokaiselle, ummistaa nyytiksi ihan napakasti. Minä en käytä vettä, munaa tms ummistamisessa. Kun taikina on kaulittu riittävän ohueksi ja nipistelee kunnolla kiinni -> pysyvät nyytit kiinni. Ajatuksena oli ottaa jollain muotilla pieni koristekuvio nyyttien päälle, vaan sitten päädyinkin ihan näin naturel versioihin. Voitele nyytit munalla (ja ripottele koristeita esim. seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tms päälle) ja paista nyytit 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Varo, rahkavoitaikina tummuu aika nopeasti....harmi jos leivonnaiset kärvähtävät.... pohjakin paistuu aika nopeasti, joten käytän näissäkin kaksinkertaista leivinpaperia pellillä..... tai sitten minun uunit vaan ovat omituisia.

.... näin siis neliöt muuttuvat nyyteiksi....

... ja vieä yhteispotretti lähes kaikista reilusta 100 lohinyytistä.... muutamia oli jo maisteltukin  tässä vaiheessa....

Onneksi ostin viimeksi Kärkkäisellä käydessäni kasan leivoslaatikoita. Niihin nämä olikin kätevä pakata...pelkässä muosipussissa kun tahtovat siirreltäessä liikkua ja ulkonäkö voi sitten kärsiä....