CIMG7099.jpg

Keittoruoista kun tykkäämme, tein taas kerran siskonmakkarakeittoa. Tällä kertaa punaisena versiona. Punaisuus tulee reilusta tomaattimurskasta ja paprikasta. Sipulia laitoin tähän keittoon reilusti ja paloittelin sipulit lohkoiksi, sillä halusin sipulin näkyvän kypsässäkin keitossa. Viime syksynä kuivatettuja chilejä on vielä tähteenä, joten laitoin sillä keittoon täräkkyyttä.

Kolmen litran piripintainen kattilallinen punaista siskonmakkarakeittoa syntyi alla olevalla ohjeella...

Punainen siskonmakkarakeitto

1 litra vettä

500 g tomaattimurskaa

2 lihaliemikuutiota

suolaa (aluksi saa laittaa 1½ tl....lisää sitten maisteluvaiheessa)

soijakastiketta (aluksi noin 1 rkl)

paprikajauhetta (aluksi noin 1½ tl)

aromisuolaa (aluksi 2 tl)

mustapippuria myllystä monta kierrosta

valkosipulia oman maun mukaan (laitoin 4 isoa kynttä)

chiliä (käytin kuivatettua itse kasvatettua)

2 isoa keltasipulia lohkoina/hienonnettuna (tai jos et tykkää näin sipulisesta, laita 1 ihan hienoksi hienonnettuna)

6  isoa perunaa lohkoina (kuorittuja huuhdottuja lohkoja noin 1 litra)

200 g pss pakastekeittojuureksia (tai tuoretta porkkanaa, palsternakkaa, mukulaselleriä, lanttua...)

500 g siskonmakkaroita -> puristetaan pienet pallerot suoraan kuumaan liemeen

1 iso punainen suippopaprika pieninä kuutioina

(tuoretta persiljaa hienonnettuna)

Valmistaminen:

Mittaa kattilaan vesi, tomaattimurska ja mausteet ja kuumenna kiehuvaks

Lisää liemeen peruna- ja sipulilohkot ja anna niiden kypsyä puolikypsiksi....eli 10-15 min.

Lisää sitten pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä noin 10 min.

Puristele siskonmakkarat ripeästi pieninä palleroina suoraan kuumaan keittoon....jotkut siskonmakkarat ovat kovinkin pehmeitä ja meinaavat tarttua sormiin -> kastele kädet vedessä usein ja homma pelittää taasen siististi. Lisää myös paprikakuutiot tässä vaiheessa, jos haluat niiden kypsyvän pehmeiksi asti. Jatka keiton kypsentämistä, kunnes ainekset ovat kypsiä....minä annoin keiton hautua vielä noin 15 min, sillä tykkään että makkarapallerotkin hautuvat muiden ainesten kanssa. ( Periaatteessa pieni siskonmakkarapallero kypsyy jo 5 minuutissa.) Aluksi makkarapallerot killuvat keiton pinnalla, mutta kypsyessään kyllä pysyvät keitossa muiden ainesten seassa.

(Lisää hienonnettu persilja keittoon.)

Tarkista keiton maku, kypsyys ja liemen määrä.

CIMG7104.jpg

Ihan meinasi kolmen litran kattilasta reunat loppua kesken, mutta onneksi kypsyessään keitto meni sen verran kasaan, ettei tarvinnut ruveta kattilan vaihtoon.

Näin voimakkaasti maustetussa keitossa ei siskonmakkaroiden maku pääse niin oikeuksiinsa....onko se sitten hyvä vai huono asia, päättäköön jokainen itse. Täältä löytyy ohje vaaleampaan versioon keitosta.

Josko sitä sitten ensi kerralla tehtäisiin meilläkin muuta siskonmakkararuokaa mitä keittoa, vaikkapa siskonmakkarakastiketta Rakkaudesta ruokaan Vilijaanan tapaan.