CIMG0517.jpg

Mannapyörösten ohje on ensimmäisiä ohjeita mitä olen blogiini laittanut aloittaessani vuonna 2007. Silloin tällöin olen niitä tehnyt ihan omaksi herkuksi, sillä kanssasyöjäni ei ymmärrä näitä ollenkaan. Onneksi muutamat ystävät suostuvat näitäkin syömään, niin ei ollut turhan suuri urakka syödä näitä kaikkia ihan ite.

Mitään suurempia muutoksia en ole ohjeeseen tehnyt, muutosehdotuksia olen jo aikoinaan kirjannut alkuperäiseen ohjeeseen. Suolaisuutta taikinaan enemmän ja tummempia jauhoja vehnäjauhojen lisäksi pohjataikinaan. Riisipuuro täytteenä ei vieläkään tunnu omalta, koska pyörösiä on aina synnyinkodissani tehty mannapuurolla. Lapsuudesta muistan, kun pyörösiä tehtiin, laitettiin ne pehmenemään isoon laakeaan kukalliseen emalivatiin, mitä käytettiin vain leivonnaisissa. Oli hyvin tarkkaa, että voilla voidellut pyöröset laitettiin ekaksi vadin reunoille jäähtymään ja sitten niitä voitiin laittaa limittäin ja päällekkäinkin. Äidin valvovien silmien alla näidenkin tekoa on opeteltu.

Nykyisin keitän aina puuron jo edellisenä päivänä valmiiksi ja keittelen sen tummemmista suurimoista. Tulee niistäkin makua enemmän. Siksi kuvan pyörösissä mannapuuro ei näytä vitivalkoislta.

CIMG0527.jpg

Piällyspuuroa pitää pyörösissä olla reilusti, eikä pientä länttiä keskellä. Ja kunnon paisto pitää olla, niin päällyksessä kuin pohjallakin. Onneksi meillä on ikivanha sähköuuni, missä korkein lämpötila on 300 astetta.