CIMG1760.jpg

Sain ystävältä puolukoita, niin piti heti tehdä vatkattua puolukkapuuroa. Tai vispipuuroa se meillä on. Lappapuuro nimitys tuntuu kovin vieraalta. Jotkut tykkäävät siivilöidä marjojen kuoret pois mehun seasta, mutta minä jätän ne aina puuroon.

Vatkattu puolukkapuuro (vispipuuro, lappapuuro)

9 dl vettä

2 kukkuraa dl puolukkasurvosta (tai muuta marjasurvosta)

1-1½ dl sokeria (laita aluksi vain 1 dl)

ripsaus suolaa

(1 tl vaniljasokeria)

2 dl tummia mannasuurimoita

Mittaa vesi, sokeri, suola ja puolukkasurvos kattilaan ja keitä seosta 5 min..

Vatkaa mannasuurimot sekaan kuiviltaan (esim pallovatkaimella). Sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes puuro kiehuu. Anna puuron hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen pohjaa myöten. Mausta vaniljasokerilla. Maistele puuroa, lähinnä makutta.

Nosta puuro jäähtymään. (voit nopeuttaa sitä laittamalla puuroastian kylmään veteen)

Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Jos puuro tuntuu liian sakealta vatkaamisvaiheessa, voi sitä ihan huoletta löysyttää vielä tässäkin vaiheessa joko tilkalla vettä tai mehua, riippuen puuron voimakkuudesta. Puuroa kannattaa maistella vielä vatkaamisvaiheessakin. Myös sokeria voi lisätä vielä vatkaamisvaiheessa.

CIMG1756.jpg

puolukkapuuro jäähtymässä, ennen vatkaamista.

 

Mustaherukoita on monina vuosina jäänyt paljon talven aikana käyttämättä, vaan tänä talvena asia on toisin. Nyt kun olen ollut kotona, niin olen käyttänyt musta- ja punaherukoita niin paljon, että uutta satoa saadaan ruveta odottelemaan.

CIMG8257.jpg

Vatkattua mustaherukkapuuroa olen tehnyt talven aikan aika usein. Eikä se meistä tunnu ollenkaan liian moimakkaalta/happamalta. Jos tykkää miedommasta, kannattaa laittaa pienempi marjamäärä.

Vatkattu mustaherukkapuuro

9 dl vettä

200-250 g mustaherukoita

1-1½ dl sokeria (laita aluksi vain 1 dl)

ripsaus suolaa

(1 tl vaniljasokeria)

2 dl tummia mannasuurimoita

Keitä herukoita sokerilla maustetussa vedessä 5 minuuttia.

Vatkaa mannasuurimot sekaan kuiviltaan. Sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes puuro kiehuu. Anna puuron hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen pohjaa myöten. Mausta vaniljasokerilla. Maistele puuroa, lähinnä makutta.

Nosta puuro jäähtymään. (voit nopeuttaa sitä laittamalla puuroastian kylmään veteen)

Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Jos puuro tuntuu liian sakealta vatkaamisvaiheessa, voi sitä ihan huoletta löysyttää vielä tässäkin vaiheessa joko tilkalla vettä tai mehua, riippuen puuron voimakkuudesta. Puuroa kannattaa maistella vielä vatkaamisvaiheessakin. Myös sokeria voi lisätä vielä vatkaamisvaiheessa.