CIMG2185.jpg

Jonkin sortin sämpylöitä tulee leivottua lähes joka viikko. Tosin nykyisin teen vain tällaisen pienen taikinan, mistä tulee 2 pellillistä. Tällä kertaa jauhoiksi valikoitui kaapista neljän viljan hiutaleita, hiiväleipäjauhoja ja vehnäjauhoja.

Neljän viljan sämpylät

6 dl nestettä (laitoin puolet vettä ja puolet maitojuomaa)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria

4 dl neljän viljan hiutaleita

2 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen taikina, mistä onnistuu  pyörittämään pallon jauhoisella kädellä pöytää vasten)

1 dl öljyä (tai pehmeää/sulatettua voita tai margariinia)

Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää seokseen suola, sokeri ja hiutaleisiin tai pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Sekoita hyvin. Lisää sekaan öljy. Lisää jauhoja ja sekoita ensin esim. pallovatkaimella ja sitten käsin taikinaa alustaen. Taikinan kuuluu jäädä pehmoiseksi, mutta kuitenkin leivottavaksi....Kohota taikina peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin ja paista ne 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi....aikaa menee 15 min molemmin puolin sämpylöiden koosta ja uunin lämpötilasta riippuen. Kun on maitoa nesteenä, ruskistuvat helpommin mitä vesipohjaiset.

CIMG2171.jpg

Tätä helppoa mallia teen aika usein... hierotaan tanko, mikä litistteään littanaksi ja siitä leikataan suorakaiteen mallisia paloja ja pellille nostettaessa hieman vielä venytän niitä selkeästi pidemmiksi. Hyvä kohotus ja sitten paisto. Voiteluja jo koristeluja en harrasta arkisämpylöissä.

CIMG2174.jpg

CIMG2182.jpg

Myös vasemmalla olevia solmusämpylöitä teen aika usein.