Tälläiset kaksikerroksiset mokkaleivät ovat minun lempipikkuleipiäni. Nämä ovat vaan aika isotöisiä tehdä. Kerralla voikin sitten tehdä isomman annoksen ja pakastaa osan myöhempää käyttöä varten.

Ohjeen alkuperää en muista, mutta monet vuosikymmenet olen tällä ohjeella jo tehnyt. Epäilen, että tämä on yhdistelty ohje useammasta ohjeesta.

Mokkaleivät

( noin 100 kpl valmiita täytettyjä pikkuleipiä)

Pohjat:

500 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl leivinjauhetta

500 g vehnäjauhoja

Mokkakreemitäyte:

1 dl maitoa

1 dl kermaa

½ dl hyvin vahvaa kahvia

2 keltuaista

1½ dl sokeria

2½ rkl maissitärkkelysjauhoja (= valkoinen Maizena, ei maizena suurus)

--------------------------------

200 g voita (tai margariinia)

 

Koristeluun:

tomusokeria ( noin 400g) + kahvia -> kuorrutus

hasselpähkinän sydämiä puolikkaina tai mantelirouhetta tai kahvipapukarkkeja tms.

 

Valmistaminen:

Pohjat:

Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi, lisää munat ja kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina esim muovipussissa kovettumaan kylmään.

Kaulitse taikinasta ohut levy ja ota pyöreällä muotilla pohjia ja paista pohjat miedossa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi. Varo, palavat helposti. Laita pellille kaksinkertainen leivinpapaeri, niin voit paistaa uunin keskitasossa, eikä ole niin suurta vaaraa pohjan liiasta paistumisesta. Jäähdytä pohjat tasaisella alustalla.

Mokkakreemin valmistaminen:

Mittaa maito, kerma, kahvi, sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelysjauho kylminä kattilaan ja kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen seos kiehuvaksi ja  nosta kiisselipohja jäähtymään ihan kylmäksi.

Vatkaa sinä aikana rasva vaahdoksi

Yhdistä rasvavaahtoon kylmä kiisseli pienissä (esim 4 erässä) erissä koko ajan vatkaten esim. sähkövatkaimella. Kiisselin on oltava ihan kylmää ja kiisseli on yhdistettävä pienissä erissä rasvavaahtoon muuten kreemi voi juoksettua!

Täytä jäähtyneet pohjat kaksi vastakkain, väliin mokkakreemiä. Täytteen annostelu käy kätevästi pursottamalla tai sitten ihan vaan lusikalla/veitsellä levittämällä.

Kuorruta ja koristele mokkaleivät kahvi-tomusokerikuorrutuksella ja hasselpähkinän puolikkailla tai muilla mieleisillä koristeilla (jos koristelu on litteää, on isompi määrä hieman helpompaa pakata)

 

Tässä valmiit pohjat paistettuina ja  jäähtyneinä pinottuna viiden nippuihin, edessä muotti millä tein pohjat.

Mokkakreemin teko: Vaahdotettuun rasvaan yhdistetään kylmää kahvin makuista kiisseliä pikkuerissä voimakkaasti vatkaten. Anteeksi kulhon sotkuiset reunat!

Tässä menossa jo mokkakreemillä täyttövaihe, ohjeen mukaan täytettä tulee aika runsaasti. Toinen pikkuleipäpohja vielä päälle ja kevyt painallus. Nykyisin pursotan täytteen pienellä tyllalla. Pursottamalla homma käy nopsempaan.

Nämä pikkuleivät odottavat vielä kuorrutusta ja koristelua. Kahvin makuista tomusokerikuorrrutusta ja hasselpähkinän sydämiä

( myös kahvipapumakeisilla, sulatetulla suklaalla ja nomparelleilla/strösseleillä tms voisi koristella)

Tässä osa 100:sta valmiista mokkaleivästä.

Tässä vielä yksi lisätty kuva. Mokkaleivät ovat olleet pakastimessa ja sulaneet ja mistään ei huomaisi niiden edes olleen pakastimessa.

HUOM! Kun mokkaleivät otetaan sulamaan, kuorrutuksen pinta kostuu ensin mutta ei kannata säikähtää sillä hetken kuluttua se on taas kuivahtanut. Minä otan mokkaleivät aina sulamaan niin, että ne ovat vain yhdessä kerroksessa. Isokin laivinpaperi, minkä on laittanut pikkuleipien kerrosten väliin pakastimeen, on ihan helppoa nostaa pikkuleipineen kaverin kanssa tasaiselle alustalla sulamaan. Sulavat sopivaksi sinä aikana kun kahvi valmistuu keittimellä.