Sain ystävältä pakastimessa ollutta savukinkkua, joten tein siitä pienen suolaisen piirakan lauantai-illan kahville. Auramurua laitoin antamaan hieman lisämakua ja säilykeananasta antamaan pientä makeutta. Kummatkaan eivät tässä piirakassa maistu ollenkaan voimakkaasti, joten noista mauista tykkäävät, voivat laittaa kumpaakin vaikka enemmänkin.
Kuvan piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.
Piirakkavuoallinen kinkkupiirakka
(piirakkavuoallinen, vuoan halkaisija noin 30 cm, minulla 27 cm)
Taikina
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita (tai margariinia)
½ dl kylmää vettä
Täyte
150-175 g savukinkkua hienonnettuna (laitoin isomman määrän)
1 punainen suippopaprika pieninä kuutioina (tai jos on oikein iso, puolikas riittää)
1 säilykeananaskiekko hienonnettuna
125 -150 g juustoraastetta
noin 50 g auramurua
2 dl kreikkalaista jogurttia (tai kermaviiliä, creme fraichea, hätätingassa maitokin käy (kenties kermalorauksella)
2 isoa kananmunaa
paprikajauhetta (noin ½ tl)
mustapippuria (myllystä rouhaisin muutamia kierroksia)
suolaa (laitoin ihan vaan ripsauksen, koska käyttämäni kinkku oli suolaista)
sipulijauhetta (laitoin vajaan 1 tl)
Valmistaminen
Valmista ensin taikina: Nypi kova rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuokaan (voitele vuoka tai laita siihen rypistetty leivinpaperi, kuten minä aina teen) uunivuokaan pohjalle ja reunoille.
Levitä taikinapohjalle kinkkukuutiot, ananas, paprika, auramuru ja juustoraaste.
Sekoita kulhossa jogurtti, kananmunat ja mausteet. Vatkaa sen verran, että on tasaista. Maistele lientä, jos saatat. Minä maistelen.
Kaada muna-maito piirakkavuokaan ainesten päälle. Tasoita pinta leivinlastalla painellen, niin juustoraaste kostuu ja ruskistuu tasaisemmin.
Kypsennä piirakka uunin alimmalla tasolla (jotta pohja ehtii kypsyö myös) tavallisessa tasalämpöuunissa 175 asteessa 40-50 minuuttia. Pidä huoli, että piirakka paistuu myös pohjasta. Pyrex-vuoka siitä hyvä, että näkee pohjalle. Laita tarvittaessa pinnalle leivinpaperi/folio, jos meinaa ruskistua liikaa.
(Minä käytin paiston lopussa alalämpöä päällä muutamia minuutteja.)
Uuniin piirakka meni tämän näköisenä.
Minä vähän vielä "opettelen" uuden uunini käyttäytymistä, joten jos jostain piirakka näyttää liian tummalta, laitetaan asia sen piikkiin. Luonnossa ja meidän makuumme tämä ei ole liian tumma.
Vaikka pohjaa ei esipaisteta, paistui se hyvän kypsäksi. Vastapaistetussa se on rapsakka, vaan pehmenee, kun piirakka tekeentyy.
Kommentit