CIMG7437.jpg

Puuron jämät menevät meillä usein sämpylätaikinaan, teeleipiin, pannariin, lättyihin tai vaikkapa kasvispihvien pohjaksi. Eilen päätin tehdä kaura-ruishiutalepuuron lopusta vuokaleivän. Tällä ohjeella tulee höttöinen, isohuokoinen syöntileipä, ei siis sovellu tällaisenaan esim voileipäkakun pohjaksi. Ne on tehtävä jämäkämmästä taikinasta ihan alustaen taikinaa.

Vuokaleipä (hiutalepuuron jämistä)

(sopiva taikina 1,8 litran leipävuokaan)

3 dl hiutalepuuroa (mitä vaan, minulla oli kaura-ruishiutalepuuroa maitoon tehtynä)
4 dl lämmintä vettä
1 rkl tummaa siirappia
1 kuivahiivapussi (11 g)
1½ - 2  tl suolaa (laitoin isomman mukaan)
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja +  noin 3 dl vehnäjauhoja (taikina saa jäädä löysäksi)

Valmistaminen

Sekoita kulhossa lämmin vesi, puuro, suola, siirappi ja kuivahiiva hyvin sekaisin esim. pallovatkaimella.

Sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa jäädä löysäksi, eikä sitä tarvitse varsinaisesti alustaa/vaivata.

Laita taikinakulholle liina päälle ja jätä se kohoamaan kaksinkertaiseksi. Minulla taikina kohosi huoneenlämmössä/lämpimässä lähes tunnin.

Voitele pitkulainen leipävuoka ja kauho taikina/kaada taikina suoraan vuokaan (älä siis sekoittele/vaivaa taikinaa enää). Tasoita leivän pinta tasaiseksi. Ripottele vähän jauhoja leivän pinnalle. Jätä leipä kohoamaan lämpimään paikkaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 200 asteiseksi.

Paista leipää tavallisen uunin alimmalla tasolla 35 - 45 min.  Ohuempi isommassa vuoassa paistuva leipä kypsyy tietenkin nopeammin.

Mistä tietää että leipä on kypsä?

Kumoa leipä ja katso että pohjallakin on hyvä paistopinta. Nosta leipää leivinliinan avulla -> kypsä leipä tuntuu kokoonsa nähden kevyeltä. Koputa pohjaan sormella ja kypsästä leivästä pitäisi kuulua kumiseva ääni.

Kun olet jollakin tapaa todennut, että leipsiä on kypsä ja kumonnut sen vuoasta pois, peittele leipä liinoilla jäähtymisen ajaksi.

Jos leikkaat leipää sen ollessa vielä lämmin, leikkaa sahateräisellä veitsellä oikein sahaten, ei siis painaen.

CIMG7380.jpg

Taikina saa jäähä hyvinkin löysäksi. Tästä taikinasta ei pystyisi tekemään leipää ilman vuokaa.

CIMG7382.jpg

Kylläpä arvasin niin mehtään tuon vuoan tilavuuden. On yllättävän korkea. Piti ihan käydä mittaamassa vedellä ja vuoan tilavuus on 1,8 litraa.

Tässä leipätaikina kauhottuna voideltuun vuokaan. Vielä jäi kohoamistilaa vuokaan.

CIMG7388.jpg

Tällaisena meni uuniin.

CIMG7422.jpg

 

CIMG7443.jpg

Kyllä tuore leipä on hyvää. Vähän haasteellisempaa oli viipaleiden leikkaaminen, kun en malttanut antaa leivän  jäähtyä kokonaan, eikä siitä saanut leikattua ohkaisia siivuja.