Tällaisten pienien jauhelihapiirakoiden edellisestä tekokerrasta olikin kulunut jo kotvan aikaa.
Hyvä vanha ohje ei ole miksikään muuttunut. Ohje on Kaarina Roinisen käsialaa ja jossain hänen kirjoissaankin tämä on. En jaksa muistaa, kuinka paljon olen ohjeeseen muutoksia tehnyt. Alkujaan täyte on ruskistettua jauhelihaa, mutta muutkin versiot ovat hyviä esim tonnikala, kinkku, pelkästään sienistä tehty jne. Nämä ei siis ole pitsoja, vaikka siltä näyttä'vätkin. Pitsakastiketta näihin ei tule alkujaan, toki jokainen voi muokata ohjetta mieleisekseen.
Huomasin just, että blogista löytyy ainakin kolme erilaista pienet jauhelihapiirakat nimistä leivonnaista...ovat siis ihan erilaisia. Siks yritän nykysellään laittaa nimeenkin enemmän selittäviä sanoja.
Periaatteessa tuo vanha ohje ei ole muuttunut miksikään, mutta muokkasin hieman tekstiä eri muotoon. Minä teen jauhelihatäytteen jo yleensä edellisenä päivänä jääkaappiin. Kannattaa vaan suojata kunnolla, ettei koko jääkaappi tuoksu täytteeltä.
Pienet jauhelihapiirakat
( 40 - 50 kpl )
Taikina:
9 dl vehnäjauhoja + hiivaleipäjauhoja (minä laitan puolet ja puolet)
250 g voita (tai leivontamargariinia)
3½ dl kylmää maitoa
50 g tuore hiivaa
1½ tl suolaa
Täyte:
(minä teen täytteen yleensä jo edellisenä iltana jääkaappiin)
noin 800 g jauhelihaa (minä käytän naudan 10% lihaa) ruskistettuna + nyt laitoin sekaan 1 oikein ison keltasipulin hienonnettuna (myös hienonnettu purjo sopii hyvin) ja maustettuna seuraavilla mausteilla
sinappia, (juu, sopii täytteeseen hyvin) suolaa, mustapippuria, oreganoa/pitsamaustetta, paprikajauhetta (ja aromisuolaa...jos tätä käyttää)
Lisäksi tarvitaan:
tomaattiviipaleita (isoista tomaateista leikattuna 1 viipale/pikkupiirakka -> yhdestä isosta tomaatista leikkaa noin 5 pikkupiirakkaan)
juustoraastetta (minulla menee lähes 600 g juustoa /50 kpl pikkupiirakoita, koska laitan juustoraastetta reilusti )
reunojen voiteluun 1 kananmuna (+ tilkka vettä sekaan)
Valmistaminen:
Valmista taikina: nypi kova rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää siihen kylmä maito-hiiva-suolaseos ja sekoita/pursele/alusta tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla tasaista ja leivottavissa. Joskus joutuu lisäämaan jauhoja. Kokeile vaikka pöytää vasten, että palasen pyörittely onnistuu jauhoisella kädellä. Kohota taikina (taikinan kohotus ei ole välttämätön, mutta ainakin täytteen tekoajan sen kannattaa antaa levätä)
Jos et tee jauhelihatäytettä jo edellisenä päivänä jääkaappiin, tee se taikinan kohotessa. Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli ja mausta seos ohjeessa mainituilla mausteilla. Sinappi voi tuntua oudolta, mutta se sopii maustamaan täytettä oikein hyvin. Maistele seos mieleiseksi. Saa maistua ihan reilusti mausteet. Jätä täyte jäähtymään.
Leivo kohonneesta taikinasta hyvin pienet "pikkupullat" ja kohota ne hyvin pellillä lämpimässä paikassa liinalla (ja muovilla suojattuna, niin kohoaa nopsemmin). Minä laitan monasti ekan pellillisen tiskialtaan päälle, missä on lämmintä vettä, niin kohoiaa nopeasti. Minä laitan 50 cm uunin pellille vaan 9 kpl pohjia kohoamaan..
Painele kohonneet pullat lättänöiksi sormin, reunus hieman korkeampi (minä tykkään tehdä näin) tai paina esim lasilla/mukilla laaja syvennys kohonneen pullan keskelle.
Voitele reunat kananmunaseoksella (jonkun mielestä turha vaihe, mutta minä tykkään tehä näin)
Täytä pikkupiirakat, ensin jauhelihatäyte sitten tomaattiviipale ja päällimmäiseksi reilusti juustoraastetta (myös aura sopiisi näihin hyvin) HUOM! jos on esim 5 pellillistä pohjia (5x9 kpl =45 kpl), jakaisin jauhelihatäytteen 5 osaan, niin tietäs kuinka paljon täytettä on käytettävissä/pelti.
Anna vielä pikkupiirakoiden kohota herkinen lämpimässä paikassa (tulee kupsakampi, toki voi laittaa heti uuniinkin). Sitten vaan heti toista pellillista täyttämään.
(minä teen isommatkin määrät yleensä niin, että teen kaikki pyöreät pohjat kohoamaan ja sitten koko ajan täytän uusia toisten jo paistuessa. Ei siis haittaa, vaikka täytettynä ovat pidemmänkin ajan kohoamassa, kun pohja on alkujaan ollut ohut.
Paista pienet jauhelihapiirakat + 200 - 225 asteisessa uunissa keskitasossa 10 - 15 min. Jos painelet pohjat ennen täyttämistä kovin ohuiksi, kuten minulla on, varo etteivät paistu liian tummiksi pohjista. Anna piirakoiden jäähtyä kunnolla ennen niiden laittamista limittäin.
Nämä 2 kuvaa ovat kuvakaappauksia vuoden 2007 postauksestani, josko näistä saisi käsitystä tekemisestä enemmän.
Minä maustan jauhelihatäytteen aika reilun makuisesti, joten ihan tuhottoman paksua kerrosta en sitä laita, kun muutakin tulee. Tämänkin jauhelihaseoksen lisäksi tuohon sopisi herkkusienet, aura, ananas yms.
Jäähtyneinä voi jo laittaa limittäin. Tässä on noin 2,3 x taikina ja siitä tein lähes 120 piirakkaa.
Minä tein 1,6 kg jauhelihasta täytteen ja tiesin ettei se tule riittämään ihan kaikkiin piirakoihin, kun taikinaa tein reilummin mitä 2x. Mutta nou hätä, onneksi jääkaapissa oli edelliseltä paivältä kinkkutäytettä, joten hyödynsin sen näihin viimeisiin piirakoihin. Hyviä olivat nämäkin.
Kommentit