Viime lauantaina halusin tehdä jotain nopeaa ja helppoa. Noh, minulla se tarkoittaa monastikkin jonkin sortin käärötorttuja. Kaapissa oli aika monta purkkia Lidlistä ostettuja hilloja....lempparini on kirsikkahillo, mutta mansikka- ja aprikoosi myös maistuvat meillä. Kermavaahtoja en oikein harrasta kääriksien sisällä, mutta rahkat ja tuorejuustot pehmentävät oivasti makua. Jääkaapissa nökötti vaniljarahkapurkkeja, joten kääriksien ainekset olivat kasassa.
Pohjat käärötorttuihin valmistuivat ihan kääriksen perusohjeella;
(=1 käärötorttupohja tavalliselle kotiuunipellille)
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl jauhoja (laitoin 1 dl vehnäjauhoja + ½ dl perunajauhoja)
1 tl leivinjauhetta
Uuni kuumenemaan +200 asteeseen.
Pelti valmiiksi; paperi + mielellään sen rasvaus.
Sitten vasta vatkaamaan munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.
Siivilän läpi jauhoseos-leivinjauhe sekaan sekoitellen nostellen.
Levitetään taikina heti pellille ihan koko alueelle ja heti paistumaan...uunista riippuen vähän vajaa 10 min....tai muutama min yli. On valmis, kun kaunis paistopinta päällä ja pohjapuolella.
Kumotaan heti sokeroidun leivinpaperin päälle (tai leivinliinan päälle, ei tarvitse laittaa sokeria) ja irrotetaan paperi.
Peitetään jäähtymisen ajaksi....jos sisälle laitetaan vain hillo, kannattaa täyttö ja kääriminen tehdä heti.
Jotkut esikäärivät kuuman käärislevyn ja laittavat jäähtymän se rullalla, minä en ole oikein koskaan ymmärtänyt tämän jipon päälle. Ihan hyvä kääris tulee, kun ainehsuhteet ok eikä paista pohja liian kuivaksi.
Jäähtyneelle levylle levitetään 1 rpk vaniljarahkaa ja sen päälle hillo TAI ensin hillo ja sen päälle kermavaahtoa.
Sitten vaan rullataan...
Jos on aikaa, kannattaa kääriksen antaa tekeytyä kylmässä jonkin aikaa, niin maut ja kosteus tasaantuu ja on hepompi leikatakkin. Leikkaaminen kannattaa tehdä terävällä mielellään sahateräisellä veitsellä oikein sahaten, ei painaen ja veitsen terä kannattaa aina välillä pyyhkäistä puhtaaksi, niin ei täyte sotke joka palaa...
Toinen pohjalevy sai täytteekseen mansikkahilloa ja vaniljarahkaa (hillon alle levitettynä 1 prk)
Ja toiseen laitoin kirsikkahilloa ja vaniljarahkaa (alla 1 prk).
Hilloa käytin yhteen käärikseen lähes kokonaan 450 g purkillisen.
Kirsikkaversio...
Mansikkaversio...
Yhtään en malttanut antaa kääriksien tekeytyä, vaan leikkasin osan heti tarjolle, joten leikkauspinta ei kauhean siisti ole. Jos hillon tilalla käyttää marmeladia, saa jämäkämmän täytekerroksen.
Laatikoissa olevat pätkät vietiin viemisinä kyläpaikkaan ja lautasilla olevat syötiin vieraiden kanssa ite ja sai noista eräs ystäväkin maistiaisia.
Kommentit