CIMG8478.jpg

Näissä sämpylöissä vehnä on hiutaleiden, hiivaleipäjauhojen ja puolikarkeiden vehnäjauhojen muodossa.

Vehnäsämpylät

( 29 isoa sämpylää = kolmelle pellille)

4 dl maitoa

4 dl vettä

1½ pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 tl sokeria

1 dl öljyä

5 dl vehnähiutaleita

5 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja

Lämmitä nesteet 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva (laitan useinmiten ihan sellaisenaan nesteen sekaan), suola, sokeri ja öljy. Sekoita kunnolla. Mittaa sekaan hiutaleet ja anna olla 5 min. Alusta hiivaleipä- ja vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Kohota taikina. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä tein taasen helppoja pätkittyjä....otin taikinan jauhotetulle pöydälle, hieraisin sen pötköksi, jaoin kolmeen osaan mitkä pyöritin ohuemmiksi tangoiksi ja likkasen kädellä litistin tankoa ja sitten vaan leikkasin jokaisen tangon 9 osaan.....eli mulla  tuli 27 ISOA sämpylää. Kohota sämpylät hyvin ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min. Muista vahata uunia 10 min jälkeen, ettei tule turhan kuivia sämpylöitä. Kun on kuohkea taikina, sämpylöiden pinta pehmenee jäähtyessään. Tokihan niiden päälle voi laittaa liinankin jäähtymisen ajaksi.

CIMG8480.jpg

CIMG8476.jpg

Huolitellumman näköisiä sämpylöitä saa jos ne voitelee ennen paistoa esim piimällä, vedellä, maidolla tai kiiltävästä pinnasta tykkäävät voitelevat kananmunalla. Pintaan siemeniä, hiutaleita tms... meillä arkisämpylät syödään ihan tällaisinaan.