IMG_20220512_130644.jpg

Monenlaisia kaalilaatikko-ohjeita löytyy blogin kaaliruokia kategoriasta, vaan eka kerta oli kun laitoin lihaksi kokolihaa. Minulla lihana oli possun palapaistilihoja, mitkä leikkelin pienemmiksi saksilla. Idean tämän tapaiseen kaalilaatikkoon sain jostain facen ruokaryhmästä. Siellä joku kirjoitti tehneensä saman tapaista ja kertoi ettei enää paluuta jauhelihaversioon ole. Minä en ihan niin voimakkaasti sanoisi. Tehään kyllä toistekkin, mutta kyllä naudan jauhelihalla tehty kaalilaatikko on meillä vielä se ykkönen, ainakin minulle itelleni, kun en niin kokolihasta enää välitä. Kanssasyöjä voip olla eri mieltä. Nesteeksi laitan kaalilaatikkoon nykyisin lihalientä, hyvin harvoin tulee enää tehtyä munamaidollista tai munakermallista versiota.

Vielä laatikon tekovaiheessa pähkäilin, että onko possunliha määrä riittävä vai laitanko vielä pekonia lisäksi. Maullisesti varmasti passaisi pekonilisä, mutta määrällisesti ohjeessa on lihaa ihan riittävästi, jopa aika reilustikkin.

Huom! ohjeella tehden tulee iso vuoallinen laatikkoa.

Kaalilaatikko (lihana possun suikale/kuutiolihaa)

(ohjeella tulee 4 litran vuoka ihan piripintaan)

700 g possun kuutio/suikallihaa (minä leikkelin lihakuutioita saksilla pienemmiksi)

rasvaa lihojen ruskistamiseen

2 oikein isoa keltasipulia kuorittuna ja hienonnettuna

8 dl vettä (jos kaali varhaiskaalia, nestettä vähenmmän)

2 lihaliemikuutiota

1 rkl soijakastiketta

1 tl paprikajauhetta

2- 3 tl suolaa (laitoin isomman määrän ja vielä ripsauksen päälle)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin 10 kierrosta) jos ei tykkää mustapippurista, laittaa ripsauksen jauhettua valkopippuria tilalle

1 dl puuroriisiä

4-5 porkkanaa kuorittuna ja leikattuna esim lanteiksi

2 kg valkokaalia (ei ollut varhaiskaalia) puhdistettuna ja leikattuna pieniksi kuutioiksi/suikaleiksi

noin 1 dl siirappia (tällä määrällä tulee jo ihan reilun makeaa)

1-1½ rkl kuivattua meiramia

(voinokareita laatikon pinnalle?)

Valmistaminen:

Minä tein kaalilaatikon yhdessä isossa kattilassa, paitsi ruskistamiset tein paistinpannulla.

Mittaa vesi ja mausteet kattilaan ja laita kuumenemaan.

Ruskista lihat ja sipulit kahdessa erässä oikein kuumalla paistinpannulla ja lisää kattilaan.

Anna lihojen kypsyä sen aikaa, kun käsittelet porkkanat ja kaalit.

Lisää kattilaan kypsymään puuroriisi ja porkkanat sekä valkokaali. Anna seoksen kypsyä 20-25 min Lisää sen aikana siirappi ja meirami sekaan ja maistele seosta.Sekoittele välillä. Minä käytän pitkävartista jämäkkää reikäkauhaa sekoitusvälineenä. Nestettä tuntuu olevan vähän, mutta se kyllä piisaa.

Kaada seos yhteen isoon 4 litran vuokaan tai 2 pienempään. Tasoita pinta. Seos voi tuntua kuivalta, mutta älä lisää nestettä, jos et halua laatikosta ihan kauhean löysää valmiina. (lisää muutama pieni voinokare laatikon pinnalle)

Kypsennä isossa vuoassa olevaa laatikkoa ensin 200 asteisessa uunissa 1 tunti ja laske sitten lämpö noin 175 ja jatka kypsentämistä toinen tunti. Kypsymisen aikana voi laatikon pintaa vielä tarpeen mukaan tasoittaa lastalla.

IMG_20220511_170845.jpg

Minä tein kaalilaatikon alun 10 litran kattilassa.

IMG_20220511_171634.jpg

Vuoka on 4 litran vuoka ihan piripintaisena. Pellin laitoin varalta vuoan alle, ettei tule uunin pesuja ja helpompi on minun huonokätisen nostella kuumaa painavaa vuokaa pellin avulla. Minä laitoin vielä voinokareita laatikon pinnalle, vaan eihän ne välttämättämiä oo.

IMG_20220511_191056.jpg

Tuossa etualalla olevassa lasissa ei ole vettä, vaan väkiviinaetikkaa, ettei kaali tuoksuisi joka paikassa. Luin jostain vinkin, että laittaa etikkaa astiassa lieden äärelle, kun tekee kaaliruokia, niin ei koko huusholli haisisi/tuoksuisi kaalille. Olen tätä kikkkaa nyt muutamia kertoja kokeillut ja voip se vaikka pikkasen paikkansa pitääkkin. Vaikka etikkalasi on tuossa pellillä, sitä ei siis laiteta uuniin. Tosin minä kuuntelin laatikonteko iltana aika monta kertaa, että mikä täällä haisee? Yritin johdatella, että olisko se kaalilaatikkoa. No, ei oo, kun se tuoksuu hyvälle, mutta tämä toinen ei. Kanssasyöjä ei siis siedä etikan halua.

IMG_20220511_190944.jpg

IMG_20220511_213845.jpg

Ihan pikkuisen maisteltiin laatikon kypsyttyä ja hetken tekeennyttyä. Minä pakkasin laatikon meille kertaeriin. 3-4 kertaa me kanssasyöjän kanssa syödään tuosta määrästä (sillon ei kyllä enää syödä salaattia tms lisukkeena, vain puolukkaa), kun kumpikin tykätään kaalilaatikosta, myös tästä versiosta.