CIMG4642.jpg

Edesmennneen äitini oppien mukaan, meillä on aina laitettu pyörösiin (pyöröihin) mannapuuro täytteeksi.

Viime viikolla keittelin ruoaksi riisipuuroa (ja mansikkasoppaa, nam) ja mieleen juolahti, josko nyt olisi aika kokeilla myös riisipuurotäytteisiä. Karmean kauan sitten, kun olin opiskelemassa, muistan opiskelutoverin äidin lähettäneen meille riisipyörösiä. Keittelin tarkoituksella vähän tuhdimman (lue sakeamman) riispuuron, jotta pysyy pyörösen päällä kunnolla. Käytin riisiä 2 dl /litralle maitoa. Täysmaitoon keitin puuron, maustoin reilulla suolalla ja laitoin minä sinne voinokareenkin. Puuron jäähdyttyä, laitoin sen kannelliseen rasiaan jääkaappiin. Puuroa jäi noin litran verran pyöröihin. Tiesin sen loppuvan kesken, mutta ajatus oli tehdä osasta sämpylöistä pieniä kinkkupiirakoita. Jos puuro sattuu loppumaan kesken, eikä halua millään muulla täytteellä tehdä, voi loput paistaa ihan vaan sämpylöinä.

Taikinaa en halunnut pelkästään vehnäjauhoista tehdä, jotta ei tule niin höttöisiä pohjia. Jos ei halua käyttää sämpyläjauhoseosta, niin tilalle voi laittaa jotain muuta mieleistä, vaikkapa ihan vaan kaurahiutaleita (laita näitä vain 4-5 dl ja vastaavasti jauhoja vähän enemmän).

Riisipyöröt (pyöröset)

(minä tein alla olevasta taikinasta 32 isoa sämpylää, joista tein 20 riisipyöröstä ja lopuista 12 tein suolaisia piirakoita)

Taikina

7 dl maitoa + vettä (noin puolet ja puolet, voi toki käyttää pelkästään vettäkin)

50 g tuorehiivaa

3 tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl öljyä (tai rasvasulaa)

noin 7 dl sämpyläjauhoseosta (käytin runsaskuituista seosta ja rouheisuus tuntui valmiissakin)

noin 1 litra vehnäjauhoja

Lisäksi tarvitaan

Täytteeksi jämäkkää maukasta riisipuuroa noin 1½ litraa riittää koko määrälle. (saa olla hieman suolaisempaa mitä syöntipuuro, minä lisäsin kylmään puuroon yhden kananmunan)

Voiteluun ennen paistamista 1 kananmuna

Voiteluun paistamisen jälkeen voita

Valmistaminen

Keitä riisipuuro  ja laita se jäähtymään tai keitä puuro jo vaikka edellisenä päivänä ja säilytä puuro kylmässä

Valmista taikina: Lämmitä vesi ja maito käden lämpöiseksi. Lietä siihen tuorehiiva. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikina sämpyläjauhoilla ja vehnäjauhoilla pehmoiseksi hiivataikinaksi. Lisää öljy alustamisen aikana taikinaan. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan peitettynä noin puoleksi tunniksi.... 15 min  piisaa, jos on hoppu

Hiero kohonneesta taikinasta pyöreät pullat/sämpylät.

Minulla on 50 cm uuni, pellin koko 34x37 cm ja laitan tällaisia leivonnaisia vain 9 kpl/pelti. Jätä sämpylät kohoamaan peitettyinä. Laita liina ja muovi (muovi tulee liinan päälle), niin kohoavat nopeammin, eivätkä kuoretu.

Paina isolla lasilla tms hyvin kohonneiden sämpylöiden keskelle iso laaja syvennys. Jos lasilla tulee liian pieni, levitä/painele syvennystä laajemmaksi. Painamisen voi tehdä myös ihan käsin kokonaan.

Täytä syvennys kylmällä riisipuurolla, ihan vaan lusikoilla levittäen. Puuron voisi myös pursottaa. (jos olet keittänyt puuron jo edellisenä päivänä ja se on jähmettynyt liian jämäkäksi, lisää siihen 1 kananmuna rikottuna. Sekoita puuro hyvin.)

Voitele pyörö kananmunaseoksella (minä laitan vettä tipan sekaan) kauttaaltaan.

Paista pyöröt 225 asteisessa uunissa rasakan ruskeiksi, väriä saa ja pitää tulla ihan kunnolla, niin päällepäin kuin pohjaankin. Paitoaika riippuu niin monesta asiasta 15-20 minuuttia isolle pyörölle.

Voitele paistetut kuumat pyöröt voisulalla kummaltakin puolelta.

Peitä pyöröt liinan alle pehmenemään. (laita ensin leivinpaperi, niin ei liina sotkeennu)

CIMG4629.jpg

 

CIMG4630.jpg

Paiton jälkeen pyöröset pääsevät vielä voikylpyyn.

CIMG4635.jpg

2 pyöröstä me ehittiin jo lämpiminä syödä, ennnen kuvan ottamista.

CIMG4661.jpg

Loppuihin kohonneisiin sämpylöihin painoin ensin teemamukilla syvennyksen ja sitten vielä sormin painelin syvennystä laajemmaksi. Jääkaapin sisältö ratkaisi näiden 12  (pienen) piirakan täytteen.

Pohjaksi laitoin lähes 150 g chili-paprikatuorejuustoa, sekaan hienonnettua pippurikinkkua, punaista paprikaa pieninä kuutioina, sipulin vihreitä varsia hienonnettuna, ripsaus sipulisuolaa ja paprikajauhetta ja paljon juustoraastetta (oli jotain mozzarellasekoitusta) Kaikki vaan sekaisin tasaiseksi mössöksi, reunat voitelin pohjista kananmunaseoksella, keskelle paljon täytettä ja vielä pieni ripsaus juustoraastetta päälle, niin sain kaikki jämät käytettyä. Paisto 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa lähes 20 min.

CIMG4649-001.jpg

Näistä tuli hyvin runsastäytteisiä, vähempikin piisaisi. Yhen minäkin näistä maistelin, muutaman sai ystävä maistiaiseksi ja loput ovat menneet kanssasyöjän suuhun, kun minä olen mieluummin syönyt pyörösiä.