Olen tykästynyt tähän rullasämpylämalliin tai kuten meillä nämä ollaan ristitty -> pötkyläsämpylät.
Taikinana voi olla mikä tahansa normi sämpylätaikina. Enemmän sämpylöiden muotoilun takia laitan näitä kuviä. Josko joku saisi jotain uutta vinkkiä.
Ohjenuorana pidin alla olevia ainesuhteita, mutta laitoin lisäksi aamupuuron loput taikinaan.
1 litra lämmintä vettä + maitoa (noin puolet ja puolet)
50 -60 g tuorehiivaa (50 g piisaa, jos ei laita puuron jämijä)
3 - 4 tl suolaa (minä laitan isomman määrän)
1 rkl sokeria
noin 9 dl rouheaa sämpyläjauhoseosta
vehnäjauhoja -> pehmeä taikina
100 g sulatettua voita
Normi hiivataikina, kohotus, leivonnaisten muotoilu, kohotus (voitelu ja koristelu), paisto 200-225 (jopa 250) asteisessa uunissa tasalämmöllä 15-20 min.
Näissä rullasämpylöissä on täytteenä ihan vaan juustoraastetta, vaan täytteeksihän voi laittaa ihan mitä vaan kypsää ja tehdä leivonnaisesta enemmän pasteijan tapaisen. Meillä näitä nimitetään pötkyläsämpylöiksi.
Kohotuksen jälkeen kananmuna-vesiseoksella voitelu ja siemeniä, hiutaleita tai juustoraastetta pintaan.
Kaikkien pieneten paisto 200-225 asteessa (jos hyvin kohonnut ja pieni leivonnainen, jopa 250 asteinen uuni) keskitasossa 15-20 min. Älä paista liian kuivaksi.
Meillä näitä syödään ihan tällaisenaan tai täytetään normisämpylöiden tapaan.
Osasta taikinaa tein isoja pyöreitä sämpylöitä. Pinnalle laitoin munavoitelun jälkeen seesaminsiemeniä ja osaan juustoraastetta.
Nämä sämpylät on leikattu pulleasta pötköstä viipaleiksi, kastettu leikkauspinta jauhoihin ja pellille kohoamaan jauhopinta ylöspäin.
Hierotaan tanko, litistetään hieman kämmenellä, leikkataan paloiksi ja samassa asennossa kohoamaan pellille.
Kommentit