CIMG1162.jpg

Olen aina ollut vannoutunut lusikkaleipien tekijä, en niinkään syöjä. Toki niitä muutamia tulee naposteltua...

Yleensä teen lusikkaleivät tällä vanhalla ohjeella, mihin ei tule mitään kohotusainetta.

Myös nämä soodalla kohotetut lusikkaleivät olivat hyviä, mutta nyt halusin kokeilla leivinjauheversioita....

Tällä kertaa lusikkaleivät valmistuivat Kodin kuvalehdessä julkaistulla ohjeella....noh, ainakin melkein samalla ohjeella...

 

Lusikkaleivät (leivinjauhe versio)

(noin 60 kappaletta...teen lusikkaleivät vanhalla syvällä pienellä kahvilusikalla...tätä lusikkaa ei käytetä juur mihinkään muuhun)

Taikina:

200 g margariinia (tai voita)

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1½ tl leivinjauhetta

41/4 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi:

vadelmamarmeladia tai muuta mieleistä sileää marmeladia/sakeaa hilloa

(Lisäksi sokeroimiseen hienoa sokeria, mikäli aikoo sokeroida lusikkaleivät)

Ruskista rasva vaalean kullanruskeaksi teräskattilassa. Ota kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä haaleaksi ja lisää sitten  sekaan sokerit. Sekoita kunnolla sekaisin.  Anna seoksen jäähtyä ihan kylmäksi....voit nopeuttaa sitä laittamalla astian kylmävesiastiaan ja sekoittelemalla välillä.

Sekoita leivinjauhe ja jauhot. Lisää ne taikinaan ja sekoita seos tasaiseksi taikinaksi.....ihan käsin on tämä vaihe helpointa tehdä. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai vaikkapa yön yli, kuten minä yleensä teen.

Ota taikina pehmenemään huoneen lämpöön. Ota kourallinen taikinaa ja pehmennä sitä vielä käsien välissä ja paina sitten kämmentä vasten lusikan pesä täyteen taikinaa. Silottele reunat tasaisiksi. Liu'uta taikina varovasti uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia tai kunnes pikkuleivät ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä kaikessa rauhassa niin että pintakin kuivahtaa....ihan useita tunteja siis tai vaikkapa seuraavaan päivään asti.

Levitä/pursota hieman marmeladia pikkuleivän tasaiselle puolelle ja paina toinen pikkuleipä päälle. Pyörittele lusikkaleivät lopuksi sokerissa.... tätä vaihetta en yleensä tee, sillä meistä makeutta piisaa lusikkaleivissä muutenkin. Lusikkaleivät voidaan pakastaa....laita kerroksien väliin leivinpaperi.

 

CIMG1198.jpg

 

CIMG1131.jpg

Tämän väriseksi ruskistin rasvan isossa kattilassa yhdellä kertaa. Tarkkana saa vaan olla, ettei rasvasta tule liiankaan ruskeaa. Jos rasvan ruskistaa muutamassa erässä, on siinä pelivaraa hieman....jos yksi erä jää hieman vaaleammaksi, ruskistaa toisen erän hieman tummemmaksi...

CIMG1142.jpg

Vaikka pohjat ovatkin hauraita, pystyy ne vetämään pelliltä paperin kanssa varovaisesti esim pöydälle jäähtymään/jähmettymään.

CIMG1143.jpg

Tein pohjat heti aamusta ja annoin niiden olla ihan rauhassa iltaan asti ja täytin ne vasta sitten.

CIMG1152.jpg

Pursottamalla täytteen ja nostamalla toisen pohjan päälle....homma kävi nopsaan. Paljon kätevämmin ja nopeammin mitä yksitellen veitsellä täytettä levittäessä homma pelittäisi. Kuten kuvasta näkyy, paistoi aurinko keittiön ikkunasta sisälle ihanasta...

CIMG1196.jpg

Sisko sai lusikkaleipiä laatikollisen mukaansa ja ystävät maistiaislautaselliset... tein ohjeen kolmin kertaisena.