CIMG0647.jpg

Monenmoiset kaalilaatikot kuuluvat meillä ihan säännöllisesti ruokapöytäämme. Yleensä munamaidollisena versiona (savolaisen synnyinperän mukaan), tai hieman kermaisempana munamaitona tulee vielä täyteläisempää, mutta nykyisin myös lihaliemipohjaiset, tomaattiset yms saavat meilläkin mahdollisuutensa. Porkkanaa tiedän monien laittavan kaaalilaatikkoon, vaan itse en ole sitä harrastanut. Kesän eka kaalilaatikko valmistui ulkolaisesta varhaiskaalista ja pelkäsin sen olevan niin höttöistä, jota vaika varovaisesti sitä kypsentelisin, kaali ylikypsyisi ja "häviäisi" ruoasta kokonaan, siksi porkkanaviipaleita pääsi laatikkoon. Ja pitää kyllä todeta, ettei ollut pöllömpi yhdistelmä. Laatikossa oli hieman enemmän purutuntumaa....eikä se kaalikaan tehnyt katoamistemppuaan.

CIMG0645.jpg

Neljän litran vuoallinen kaalilaatikkoa syntyi mukaellen tätä ohjetta. 

Kaalilaatikko (varhaiskaalista + porkkanasta)

noin 2 kg varhaiskaalia + 2 -3 dl vettä + 1 lihaliemikuutio tai ripsaus suolaa

800 g naudan jauhelihaa

2 oikein isoa keltasipulia

suolaa ( noin 1 rkl ... enemmänkö?)

kuivattua meiramia ( 1 kukkura rkl)

paprikajauhetta ( noin 2 tl...ei välttämätön, vaan meillä tykätään käyttää paprikajauhetta)

jauhettua valkopippuria tai mustapippuria ( 2 maustemittaa)

tummaa siirappia ( pikkasen yli 1 dl)

2 dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen

4 - 5 isoa porkkanaa

noin 7 maitoa (käytin täysmaitoa 5 dl ja 2 dl ruokakermaa)

5 - 6 isoa munaa

(pinnalle 2-3 rkl korppujauhoja ja voinokareita....kumpikaan ei ole välttämätön, vaan lisämakua ja erilaista pintaväriä tulee laatikkoon, jos näitä laittaa. Toki voisi laittaa vain jompaa kumapaakin...)

Hienonna valkokaali ( hienonna aika ronskeiksi paloiksi, jätä kova kantaosa pois) ja pehmitä sitä kattilassa oikein vähässä maustetussa vesimäärässä (sen verran vaan, ettei kattilaan tartu) kannen alla välillä sekoitellen noin 10 min, varo ettei kaali ylikypsy. Talvikaali vaatii pidemmän haudutusajan. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi kattilassa vedessä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi/lanteiksi. Esikypsennä porkkanalantteja joko kaalin seassa tai humpsauta ne riisien sekaan kiehumaan, kuten minä tein. Paista jauheliha ja hienonnetut sipulit paistinpannulla. Yhdistä kattilaan kaaliseoksen sekaan lihaseos, keitetyt riisit + porkkanat sellaisenaan (ei haittaa vaikka näissä olisi vähän vettä seassa...huomioi sen sitten nestemäärässä) ja kaikkia mausteita. Nytkin on jo hyvä maistella laatikkoa ja lisäillä makuja tarpeen mukaan. Sekoita seos hyvin ja kaada se uunivuokaan.

Vatkaa muna-maitoseos hyvin sekaisin ja kaada sekin vuokaan. Sekoita aineksi vielä vuoassa ja tarkista nestemäärä...sitä pitäisi olla niin että lähes kaikki ainekset peittyvät....kaiken ei tartte munamaitoon peittyä, koska kaali hupenee vielä kypsytyksen aikana. Tarvittaessa lorauta tilkka maitoa vuokaan. Tuo munamäärä jaksaa kyllä hyydyttää laatikon, vaikka nestettä pitäisikin hieman lisätä. Kypsennetyn laatikon maku on ihan erilainen kun kypsentämättämän, joten malta tehdä seuraavasti....Ota seosta esim kahvikuppiin ja kypsennä mikrossa -> maistele ovatko maut mieleiset.... lisää tarvittaessa makuja. Jos laitat korppujauhoja pinnalle, niin ripottele ne nyt ja voinokareet kans pintaan tässä vaiheessa. Kypsennä laatikkoa aluksi n. 200 asteisessa  uunissa 1-1½ tuntia. Pienennä lämpöä tarpeen mukaan. Minusta pinta saa paistua ihan kunnolla ruskeaksi....se paistunut pintakerros on parasta, vaan makuasiahan sekin on.

 

CIMG0651.jpg

Ihan vaan miedosti sokeroitua puolukkasurvosta ja salaattia syötiin kaalilaatikon kanssa.