WP_20170420_003.jpg

Paistettu juustokakku on aina ollut yksi omista makeista lempparileivonnaisista, varsinkin sitruunalla maustettuna ja ehdottomasti korkeaksi paistetuna. Ei semmosena lituskana piirakkana. Ja nimenomaan tarjottuna sakean mansikka/vadelma sosekastikeen kera. Eikä pieni loraus sitruunalikööriäkään ole kastikeeseen pahitteeksi.

Iso nam juustokakkupalalle + mansikkasosekastikkeelle!

CIMG4742.jpg

Tämä kakku on valmistettu Maku-lehden New Yorkin juustokakun ohjeella.

Tosin ohje voisi olla peräisin vaikka miltä sivustolta, niin saman oloisia monet ohjeet ovat. Kuka vannoo minkäkin juuston nimeen,  laittaako pohjaan mausteeksi kanelia (en tykkää) ja sokeria, onko sitruuna pelkkää mehua vai laittaako myös kuorta jne...

Muita muutoksia ohjeeseen ei ole tehty, paitsi paistoaikaa lisätty jonkin verran. Tosin tätä kakkua ei ole jätetty uuniin jälkikypsymään. Eikä silti revennyt pinnaltaan. Kakun halkeilua jäähtymisen aikanahan tuo hidas jäähdytys nimenomaan pitäisi estää. Tosin tuntuu joskus, että juustokakun halkeilu on niin monesta asiasta johtuva. Samalla ohjeella, samalla tavalla tehtynä joksus vaan halkeilee ja toiste taasen ei. Makuunhan juustokakun halkeilu ei tietty vaikuta, mutta kauniimpihan kakku on ilman syviä keskellä olevia halkeamia.

Käytettävällä vuoalla/valmiin kakun korkeudella on ratkaiseva merkitys paistossa, joten kannattaa tsekata kakkua paiston aikana. Kakku saa olla keskeltä vielä hyllyvä, kun jättää sen uuniin jälkilämpöön ohjeen mukaisesti kypsymään/jäähtymään (uuniluukku saa olla raollaan) Katselin netistä monia 15-24 cm vuoissa kypsytettyjen juustokakkujen ohjeita ja kyllä niissä suurimmassa osissa kypsytys tehdään 175 asteessa 45-min - 1 tunti + tunnin jälkikypsytys/hidas jäähdytys uuni sammutettuna.

CIMG4759.jpg

Kakun maku ja rakenne makuuni oisein passeli. Korkea kakku voi laskeutua keskeltä hieman jäähtyessään, mutta minua se ei ole koskaan haitannut...

Rakenteeltaan hyvin samanoloinen mitä mm tällä Valion ohjeella tehty kakku on. Hyvä ohje tuokin, paitsi päällyksestä en tuollaisenaan tykkää, vaikka monet muut siitä tykkäävätkin.

CIMG4765.jpg

Tuhtia herkkuahan paistettu juustokakku on, joten pienikin pala jo riittää herkkuhetkeen. Tai sitten ei!