CIMG8704.jpg

Meillä syödään paljon ihan tavallisia keittoruokia ja niille yleensä teen kaveriksi tuoretta rieskaa tai sämpylöitä. Joskus rieskoja tulee tehtyä näinkin iso pino, silloin kaikki ystävät saavat niitä myös.

Minä laitan rieskoihin useinkin aamupuuron jämät tai perunamuusin loput. Varmaan koskaan ei tule ihan samanlaista rieskaa mitä jollain muulla kerralla, koska käytän mitä jauhoja milloinkin. Mulle rieska on rieskaa, vaikka siinä olis muitakin jauhoja kuin ohraa (ja vehnää.)

Nesteeksi käytän yleensä maitoa tai piimää, harvemmin pelkkää vettä. Kunnon rasakka suola taikinaan. Sen voi varmistaa ihan maistamalla raakaa taikinaa. Joskus laitan rieskoihin ripsauksen leivinjauhetta tai soodaa (kun nesteenä hapan) tai pienen määrän hiivaa, vaan useimmin teen ilman. Kananmunaa laitan monasti perunavoittoisiin rieskoihin, vaan eihän se välttämätöntä olleskaan ole.

Joskus tulee tehtyä paksumpia rieskoja ja toiste taas sitten selkeästi ohuempia. Oma makumme taitaa tässäkin painottua sinne hieman paksumpien puolelle, ei ihan paperinohuisiin.

CIMG0893-001.jpg

Jos uuni on varattu muille tekemiseille tai en vaan viitsi sitä lämmittää yhden tai kahden pienen rieskan takia, silloin paistan rieskat airfryerissä, kuten pari päivää sitten. Näissä rieskoissa on kaurapuuron loput, loraus maitoa, suolaa, sämpyläjauhoseosta (rouheista), vähän vehnää ja ohraa.

CIMG0886.jpg

Tekemisen helpottamiseksi laitan aluksi rieskan leivinpaperille paistumaan ja noin 5 min kuluttua otan paperin pois samalla kun käännän rieskan. Kokonaisuudessaan airfryerissämme rieska paistuu noin 10 minuuttia 200 asteessa. Siis tällainen paksu, kostea rieska.

OBH Nordicassa (ainakin tässä meillä olevassa mallissa) on sen verran olematon ilmankierto alhaalla (vai olisko tehoja liian vähän) että siksi käännän tällaiset paistettavat. Kyllä ne kypsyy ilman kääntämistäkin, vaan haluan kunnon paistopinnan myös pohjalle.

CIMG0901.jpg

Päällimmäisen reiskan pohjapuoli päälläpäin, niin näkyy paisto.

Samalle paperille teen toisen rieskan sillä aikaa kun toinen vielä paistuu pelkän ritilän päällä.  Muiden keittiöhommeleiden lomassa, muutama rieksa valmistuu airfryerissä ihan epähuomiossa.

CIMG0896.jpg

Airfryerissä paistetut rieskat näyttävät paksuilta (ja nämä olivatkin) mutta olivat ihanan meheviä ja pehmoisia. Nämä me syötiin kanssasyöjän kanssa ihan kaksin ja loppuivat vähän keskenkin.

CIMG2690.jpg

Näiden rieskojen nesteeksi laitoin kotijuuston teossa muodostuneen heraa ja lorausen maitoa lisäksi. Jauhoina on ohraa ja ihan vähän vehnää. Suola mausteena, eikä muuta. Minä leikkelen rieskat monasti saksilla annospaloiksi sitä mukaa kun niitä syödään.

CIMG2679.jpg

Entisessä uunissamme, mikä kannettiin pellolle parisen viikkoa sitten, sai paistettua  rieskat hyvin kuumassa lämmössä. Uudessa uunissa en ole vielä rieskoja paistanut. Max lämpö uudessakin on kyllä 300 astetta, se oli yksi kriteeri uunivalinnassa. Minä tykkään laittaa rieskan alle leivinpaperin ja leikkaan ylimääräisen pois, niin ei tule syttymisvaaraa. Kannataa muuten tsekata eri leivinpapereiden lämmönsietokykykin. Ja näin pääsen vähemmällä peltien pesullakin.

CIMG2686-001.jpg

Tässä herarieksat paistettuina.

CIMG7427.jpg

Pienet pyöreät rieskat ovat ihania kunnon paistopintoineen, myös pohjalta. Jos isompi taikina, niin silloin en kyllä näitä viitsi tehä. Näissä rieskoissa on perunamuusin loput (jos ei ole muusia, laitan perunamuusijauhetta, sitä Lidlin), maitoa, kananmuna, suolaa, kaurajauhoja aika reilusti ja vähemmän ohraa ja pikkasen vehnää.

CIMG7409.jpg

Minä tykkään taputella rieskat käsin (niin pient kuin isommatkin), varsinkin pehmoisesta taikinasta tehtävät. Jos kiinteämpi taikina ja paljon rieskoja tehtävä, silloin otan minäkin kaulimen avuksi.

CIMG7430.jpg

Hyvä rapsakka paistopinta, vois olla vieläkin tummempi. Muistelen näissä olleen nesteenä aika vesivoittoisen seoksen, eikä kananmunaa, niin ei kovin ärtsysti ruskistuneet. Hyviä olivat silti.

CIMG7491.jpg

Joskus paistan rieskan ihan vaan pellin malliseksi taputeltuna, jos ei viitsi/ehdi tehdä pienempiä.

Tekeepä rieskan mistä aineksista tahansa, jos niiden haluaa olevan pehmoisia syödessä, on taikinan oltava passeli, oltava skarppina paistossa (varsinkin perus ohrarieska vesi-suola-ohrajauho) ja peiteltävä rieskat pehmenemään paiston jälkeen. Peruna/puurovoittoisesta taikinasta saa helpommin tehtyä pehmoisia rieskoja, kun vaan muistaa jättää taikinan pehmeäksi/löysäksi ja käyttää jauhoja tekemisessä apuna.

Rieskoja tehdessä useinkin toivon, että olispa leivinuuni...

Nyt lähen tekemään lounaalle raejuusto-kaurarieskoja.

Lisäys 19.1.2021

Näiden ohra-vehnärieskojen ohje löytyy tämän postauksen komenteista.

CIMG1147.jpgCIMG1149.jpgCIMG1157.jpg

Uusi uunimme kiertoilmalla 300 astetta 10 minuuttia. Tykätään ruskeista. 8 minuuttia olis monelle riittänyt.

CIMG1158.jpg

Kokeilumielessä paistoin vasemmalla olevat rieskat tasalämmöllä 300 asteisessa uunissa, keskitasossa. Pidempään piti olla (15 min), eikä tulle niin hyvä paitoväri. Tokihan se oli tiedossa, vaan halusin nähdä eron ihan käytännössä omin silmin, muuttamatta lämpötilaa. Ilman muuta jatkossa rieskat yms kuumuutta tarvitsevat paistetaan meillä kiertoilmalla