Perunasoseen tähteestä leivoin perunasämpylöitä. Perunasose antaa kosteutta ja mehevyyttä sämpylöihin, eivätkä säikähdä muutaman päivän säilytystäkään. Ovat yhtä meheviä.
Perunasämpylät
6 dl lämmintä maitoa (tai vettä)
50 g tuorehiivaa
n. 3 dl perunasosetta
1½ tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
vehnäjauhoja (puolikarkeita....kunnes pehmoinen hiivataikina)
noin 1 dl sulatettua rasvaa/pullomargariinia/öljyä
Lisää käden lämpöiseen maitoon/veteen hiiva, suola, sokeri, perunasose ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet ja hiivaleipäjauhot ja alusta vehnäjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää rasva alustamisen aikana. Kohota taikina noin ½ tuntia peitettynä. TAI taikinan voi leipoa hetikin ja kohottaa sämpylät vain ennen paistoa. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin ja paista 200-225 asteessa 15-20 min....sämpylöiden koosta ja uunin lämpötilasta riippuen.
Jos sämpylöihin haluaa huolitellumman pinnan, voi ne voidella maidolla/piimällä/vedellä/kananmunaseoksella ennen paistoa ja ripotella pinnalle jotain koristeita siemeniä/hiutaleita/juustoraastetta.
Kommentit