CIMG1671.jpg

Minulla on tehnyt mieli pottukolikkoa jo monta viikkoa, eikä yhtään mielihaluja helpottanut, että joissain facen ruokaryhmissä sitä oli tehty. Tuumasta toimeen ja pottukolikkoa tekemään. Kysyin kyllä kanssasyöjältä, että onko koskaan syönyt ja syökös hää sitä? Lupas yrittää syyvä. Ja söikin.

Minulle tämä ruoka on aina ollut nimeltään pottukolikkoa, vaan monelle tämä on pottumaitoa/maitopottuja. Tätä tehtiin ennenmuinoin, kun ei viitsitty ruveta pottuvelliä varten soseuttamaan perunoita. Jotkut keittävät perunat ja sipulit vedessä puolikypsiksi, kaatavat veden pois ja laittavat maitoa tilalle. Minä laitan aina vettä alussa vaan vähän, enkä kaada sitä pois. Jos pottukolikon nesteen väri tuntuu turhan hailakalta, kermaloraus pelastaa sen.

Kattilassa oleva pottukolikko määrä syntyi näin.

Pottukolikko

maitoperunat, maitopotut)

8 isoa perunaa kuorittuna ja lohkottuna epäösäännöllisiksi lohkoiksi

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

vettä, niin että ainekset nippa nappa peittyvät

maitoa

kermaa

voita

suolaa

Valmistaminen

Laita huuhdotut kuoritut perunalohkot ja hienonnettu sipuli kattilaan ja vettä sen verran,että melkein kaikki ainekset peittyvät.

Kypsennä puolikypsäksi.

Lisää maitoa (ja kermaa) kunnes on mieleisen sakeaa.

Kypsennä niin kauan, että perunat ovat hieman ylikypsiä.

Mausta kunnon kimpaleella voita ja rasakalla suolalla

IMG_20210203_111730.jpg

CIMG1666.jpg

Ja vielä vähän lisää voita lautasellekkin...