CIMG6307-001.jpg

Puolukkapiirakkaa tulee tehtyä aika harvoin, paitsi pullataikinapohjaisena pieniä piirakoita tähän tapaan teen aika usein muutaman kappaleen leipoessani muita pullia.

Ystävän tuomista puolukoista oli vielä jonkin verran tähteenä, joten päätin tehdä niistä pellillisen puolukkapiirakkaa. Paljon tehdään puolukasta murupiirakkana, mutta minulle oli itsestäänselvyys, että haluan piirakkaan rahkaa/joogurttia/jotain valkoista pehmentämään makua ja mehevöittämään rakennetta.

Mehevä puolukkapiirakka

(minulla on pellin koko 34x37 cm ja ohjeella tulee ihan hyvän paksu piirakka kts kuvat alempana)

Muruseos

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 rkl (= 3 tl) leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g voita

½ tl suolaa, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta

2 dl maustamatonta (kreikkalaista) jogurttia (tai piimää tai kermaviiliä)

1 iso muna

Piirakan täyte

500 g maustamatonta maitorahkaa (minä laitoin 250 g maustamatonta rahkaa ja 250 g kreikkalaista maustamatonta jogurttia, jos käytät makurahkoja, vähennä täytteen sokerimäärää)

1½ dl sokeria

2 isoa munaa

1 rkl  (=3 tl) vaniljasokeria

----------------------------------------------

noin 4 dl kokonaisia puolukoita (jos käytät pakastepuolukoita, laita ne ihan jäisinä ja enemmänkin tietenkin voi puolukoita laittaa)

Piirakan pinnalle

1/3 muruseoksesta

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon + kova rasva, jos teet seoksen nyppimällä. Rasva voidaan lisätä myös sulatettuna. Sekoita kuivat ainekset ja rasva (siis kova tai sulatettu) murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun 1/3. Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita maustamaton jogurtti ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle. Minulla uunipellin koko 34x37 cm ja piirakasta tuli valmiina ihan muhkea piiras.

 3. Sekoita rahka-jogurttitäytteen ainekset keskenään ja kaada tasaisesti pohjan päälle. Katso, että seosta tulee ihan reunoille asti. Ripottele valkoisen täytteen päälle puolukat mahdollisimman tasaisesti, näitäkin ihan reunoille asti. Minä laitoin puolukoita 4 dl, sillä en halunnut kauhean paksua kerrosta puolukoista.

4. Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista puolukkapiirakkaa 175-asteisessa uunissa keskitasolla 30 - 40 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uunit paistavat niin eri tavalla. Tämä piirakka saa helposti liikaa väriä.

 6. Jäähdytä piirakka ihan kylmäksi ja leikkaa se sitten vasta halutun kokoisiksi annospaloiksi.

7. Säilytä piirakka kylmässä.

CIMG6262.jpg

Jos haluaa, niin puolukoita voi tietenkin laittaa enemmänkin. Meille riitti 4 dl ripoteltuna tasaisesti valkoisen kerroksen päälle. Lopputuloksen kannalta ei ole väliä, laittaako valkoisen kerroksen ensin ja sitten marjat, vai toisinpäin. Sekoittuu ne kuitenkin kypsymisen aikana.

CIMG6265.jpg

Tällä kertaa minä nypin kovan rasvan kuivien ainesten sekaan, siksi muruseos on hieman kuivemman näköistä tässä vaiheessa.

CIMG6269-002.jpg

Tällä kertaa piirakka kypsyi yllättävän nopeasti. Nippa nappa puoli tuntia uli uunissa ja kypsää oli.

CIMG6286-001.jpg

Kun piirakka jäähtyi, kostui murukerroskin meheväksi.

Tällä ohjeella tehty puolukkapiirakka ei ole kauhean makeaa, mikä on meistä vaan hyvä asia. Yltiömakeasta tykkäävien kannattaa laittaa sekä taikinaan, että täytteeseen enemmän sokeria.

CIMG6317-002.jpg

Piirakan kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla ja vasta sitten leikata se paloiksi. Minusta tämä piirakka on parasta ihan jääkaappikylmänä. Kauppareissulla vein piirakkaa ystäväperheelle maistiaisikai. Hyvin näytti maistuvan puolukkapiirakka heillekkin.